Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Въпроси/Отговори arrow Въпрос - черешова диета
Въпрос - черешова диета PDF Печат Е-мейл Save
Какво бихте коментирали, ако човек изяжда по 2 килограма череши на ден (сега, в техния сезон), от гледна точка на калории, захари, отслабване/напълняване, изчистване на организма?

Отговор

В момента е сезонът на черешите. Черешовите диети са доста популярни преди лятото и плажа. Какво съдържат черешите и полезна ли е черешовата диета ?

Ако консумирате само череши в количества окoло 2 кг на ден вие си набавяте 1300 калории предимно от захари /около 300 г/, от които около половината са плодова захар /фруктоза/, а другата половина глюкоза. Общият брой калории е недостатъчен, за да покрие дневните нужди на среден индивид и може да заключим, че от черешовата диета се отслабва. Това обаче не е съвсем вярно, тъй като никой не може да издържи на такава диета повече от 2-3 дни, съответно това време не е достатъчно, за да се свали дори и половин килограм мастна тъкан. 

Черешите са почти лишени от витамини от В групата, желязо, калций, магнезий, витамини Е, А, Д, цинк, селен, т.е. не могат да бъдат пълноценна храна. От друга страна, в черешите има съвсем малко протеини. При липса на протеини в дневното меню, организмът разгражда мускулна тъкан. В 2 кг череши има и 35 г фибри, които могат да дойдат в повечко на бактериите в дебелото черво и да предизвикат разстройство и болки в корема. 

Съответно, оказва са, че свалените килограм-два при черешова диета са мускулна тъкан и вода /от разстройството/ и нито грам мазнина. След тази диета, обикновено човек има по-голям апетит за белтъчини и мазнини и много бързо си набавя отново изгубеното тегло, но в мастна тъкан т.е. – свалил е 500 г мускул и си качва отново 500-700г мазнина или направил е йо-йо. 

Последствията са нежелателни, тъй като мастната тъкан е по-отпусната, 4 пъти по-обемна, а освен това със загубата на мускулна тъкан, намалява и дневния енергоразход, т.е. със същото количество калории се поддържа по-високо тегло...

Не може да се каже, че черешовата диета е пречистваща, тъй като в черешите липсват повечето витамини и антиоксиданти, както прочетохме по-горе. Евентуално може да се счита за пречистваща, диета, която включва различни, богати на витамини и антиоксиданти и взаимно допълващи се плодове и зеленчуци, като ягоди, малини, боровинки, череши, кайсии, праскови, диня, розов грейпфрут, портокал, червено цвекло, червени и зелени пиперки, зелеви, магданоз, моркови...и всички те да бъдат от органично производство, тъй като в обратния случай е ще бъдат приети голямо количество пестициди и детоксикация няма. Такава диета може да бъде спазвана максимум веднъж седмично, за да не се получава протеинов недоимък и съответно загуба на мускулна тъкан. 

Ако консумирате череши в големи количества освен всички други храни е възможно бързо покачване на теглото, поради високото съдържание на захари. Количеството череши, които могат да бъдат консумирани в балансирано меню е около 500 г на ден /ако не се консумират други плодове/. 12 череши отговарят на 1 среден плод, а препоръчителното количество плодове на ден е 3 средни плода.  

 
Задайте вашия въпрос към екипа на Диети
Вашият email:
Относно:
Въпрос:
Сподели този материал

бутони за споделяне


Рецепти

Плодова Шарлота
Брой калории в една порция: 180. Протеини 8 гр., мазнини 2 гр., въглехидрати 30 гр.
Продължава...
 
"Хляб" от моркови
Брой калории в една порция: 106
Продължава...
 
Ябълкова пита
Брой калории в една порция: 305
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?