Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Въпроси/Отговори arrow Въпрос - хранене след смяна на митралната клапа
Въпрос - хранене след смяна на митралната клапа PDF Печат Е-мейл Save
Преди година на съпругата ми беше извършена на операция на сърцето – смениха митралната клапа с механична – неръждаема, сега пие SINTROM 4 MG по схема за INR за кръвта, като показателя INR трябва да бъде 2,5-3,5 но допуснахме INR 20. Сега е 3,39. На това отгоре наскоро, съпругът ми беше в състояние на инсулт за 45 мин., което се повтори преди седмица за 25 мин. Състоянието беше – изкривяване на лявата част на устата, нарушен говор и всичко това е отражение от INR. ВЕЧЕ ще го спазваме стриктно, СЕГА е добре и всичко отзвуча. Много лошо е, че не дават заради INR да пие антибиотици, лимони, портокали, киви, всичко което има витамин C, жълт кантарион, невен и други билки. Моля, дайте вашето мнение -  какви билки може да пие – маточина, и какви други, може ли витамини в комплекс, витамин Е, и други според вас. Неврологът казва да яде само ябълки, но ни струва това крайно недостатъчно. Какви билки и плодове други може да яде? Може ли лук ,чесън,маруля? Ще ви бъдем безкрайно благодарни!

Отговор

Не е желателно да се приемат каквито и да било билки, тъй като те не са клинично изследвани и не е ясно точно по какъв начин могат да повлияят на кръвосъсирването съвместно със Синтрома. Същото се отнася и за неконтролирания прием на витамини и хранителни добавки. Не ги приемайте без лекарско предписание.

При особени проблеми с нормализирането на INR, понякога се налага да ограничите временно приема на зеленчуци до минимум /150-200 г на ден/ и да запазите 2 нецитрусови плода на ден /300г/, да консумирате само бял хляб и ориз, никакви продукти съдържащи фибри в големи количества, както и да изключите всички бобови харни. Мазнините са също ограничени /никакви мазни меса и риби/, а олиото и зехтина до 6 чаени лъжички на ден. Киселото мляко - до 200г на ден, сирене и кашкавал до 50г на ден. 

Синтром е медикамент, който пречи на кръвта да се съсирва и с това я прави по-течлива и предпазва от образуване на тромби, заплаха, която е реална при клапнопротезираните. Чувствителността към медикамента е строго индивидуална и постигането на необходимия резултат (INR в интервала 2,0 – 3,0), става с опипващи дози, т.е. бавно за около 1-2 седмици. В началото изследването на INR се прави 3 пъти седмично, а в болнични условия всеки ден, докато се постигне необходимия резултат и се налучка дозата или дори схемата на прием. Т.е. може в различните дни на седмицата, дозите да са различни, но винаги се приемат по едно и също време на деня. Когато се постигне задоволителен резултат и се уточни дозировката, изследването на INR се прави веднъж месечно.

По своята същност синтром е антивитамин К. Вит. К главно е необходим за образуване на някои фактори на съсирването, а също участва в костната синтеза, има отношение към здравината на коси и нокти. Организма набавя вит. К  с храната, а също така той бива образуван при метаболизма на бактериите в червата. 

Всички фактори, които биха ограничили неговия прием с храната и синтезата му от чревните бактерии биха довели до снижаване на необходимата дозировка на синтром. Това е разумно в определени граници, тъй като строгите ограничения биха довели и до други дефицити, които не са желани. 

Храни богати на вит. К са : 

Зеленчуци с високо витамин К 

 * Марули

 * Спанак

* Коприва

* Брюкселско зеле 

* Зеле 

 * Бамя 

* Лук 

* Грах 

* Магданоз 

* Ряпа 

* Аспержи 

* Броколи 

* Глухарче 

* Цикория 

 

Сушени подправки 

* Босилек 

* Целина 

* Кориандър 

* Майорана 

* Риган 

* Магданоз 

* Мащерка 

* Сини сливи 

* Соя 

 

Други храни, съдържащи витамин К 

* Рибено масло 

* Черен дроб 

* Мляко 

* Яйца 

 
Задайте вашия въпрос към екипа на Диети
Вашият email:
Относно:
Въпрос:
Сподели този материал

бутони за споделяне


Рецепти

Плодова Шарлота
Брой калории в една порция: 180. Протеини 8 гр., мазнини 2 гр., въглехидрати 30 гр.
Продължава...
 
Дюли с телешко
Брой калории в една порция: 435 калории, 29 гр. протеини, 20 гр. мазнини, 34 гр. въглехидрати
Продължава...
 
Салата от ряпа
Брой калории на една порция: 110
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?