Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Въпроси/Отговори arrow Въпрос - суровоядството
Въпрос - суровоядството PDF Печат Е-мейл Save
Здравейте! От няколко месеца дъщеря ми /29 год./ спря да консумира преработена храна, т.е. храни се само със сурови плодове /ежедневно авокадо/ и зеленчуци /много често суров биоспанак/, сурови ядки /вкл. какао/ и "суперхрани" – тя така нарича храните, които купува от специализирани щандове, напр.: мака, чия, лукума, агаве, годжи бери и много други. Пие най-различни чайове - йоги тий, ашваганде и подобни. За сега употребява и домашно приготвени краве, овче и козе сирене и кисело мляко, понякога и прясно мляко. Има намерение в скоро време да прекрати и употребата на млечни храни. Много Ви моля да кажете Вашето мнение, доколко е разумен такъв начин на хранене. Какви рискове крие за здравето, има ли причини за тревога? Все пак, като нейна майка, искам да съм сигурна, че няма да навреди на здравето си. Помолих я, поне да направи профилактични изследвания на кръв и урина, но тя категорично отказва. Казва, че се чувства добре и това и стига. Предварително благодаря!

Отговор

В съвременния свят на хранителни скандали, безумно индустриализиране на хранителната промишленост, замърсяване на околната среда и водите, неравенство и несправедливости в разпределението на земните ресурси...все повече млади хора в цял свят се обръщат към вегетарианство и суровоядство. 

Тези радикалните промените в начина на хранене са реакция на тревожната действителност. Те дават чувството за принадлежност към по-добрата част от човечеството, към осъзнатата духовно общност. Последователите на веганизма и суровоядството смятат че по този начин се предпазват от враждебния околен свят и са « чисти » в буквалния и преносния смисъл. За тях храненето придобива много висока символична стойност и са готови, често с повишена агресивност, да отстояват избора си.

Първият аспект от режима на дъщеря ви, който искам да засегна е консумацията на био храни. Тя е полезна и насърчителна.  

От друга страна, споделяте, че дъщеря ви е вегетарианка, все още консумираща млечни продукти. 

От чисто физиологическа гледна точка ово-лакто вегетарианството (прием на растителни храни плюс яйца и млечни продукти) не представлява проблем с набавянето на необходимите жизнено важни хранителни елементи. 

Пълното вегетарианство или веганство, към което смята да премине дъщеря ви е по-проблематично, тъй като за да е здравословно са нужни знания и организация. В действителност веганите трябва да съумяват да комбинират аминокиселините от различни растителни източници, за да си набавят всички незаменими аминокиселини с ежедневно жизнено важно за организма значение. От друга страна те трябва да приемат витамин В 12 и Д като хранителни добавки, тъй като тези витамини нямат растителни източници /което подсказва, че човекът е част от хранителна верига, задължително включваща животински храни/. 

Веганството е напълно противопоказно за деца и бременни жени, както и за възрастни хора. 

Друг аспект от хранителния режим, който описвате е суровоядството. То има като идеологична база предположението, че топлинната обработка на храните ги прави по-малко « живи » и отнема от ценните хранителни съставки.

Това е вярно до известна степен, но все пак не може да се отрече и обратния факт, че топлинната обработка прави усвоими или увеличава усвояването на други хранителни вещества. В балансираното хранене според препоръките на световната здравна организация има и сурови и топлинно обработени храни, които взаимно допринасят за попълване нуждите от нутриенти. Храненето, обаче има не само физиологична, а и социална, културна, хедонистична, афективна и ред други функции. Суровоядците се самоизключват или се поставят в специално положение в семейните и работни хранения, в общественото хранене, когато се налага, като например в самолет, в училище и т.н. Те отказват да ядат любимите им до скоро храни, с което си предизвикват фрустрации. Често суровоядството веганството се превръщат в неизчерпаем извор на конфликти...което до известна степен е може би една неосъзната цел на хората, които го практикуват. 

И последно веганите и суровоядците пазарят в специални магазини за "супер храни".  Тези харни са с предполагаеми силно завишени, почти вълшебни хранителни качества, както самото им име посочва. 

В действителност повечето от тези храни са екзотични, т.е. за тях е ползван транспорт и съответно петрол. Също така голяма част от тях са дехидратирани, консервирани и дълго съхранявани, което отнема от положителните им страни. На повечето от тях могат да се намерят родни еквиваленти, на много по-ниски цени, но ако името и аспектът на продукта са прекалено обикновени, тя би загубила от магическото си действие. 

Като обобщение може да се каже, че специалните режими на хранене винаги отговарят на осъзнати или неосъзнати психически нужди. Понякога радикалната промяна в начина на хранене може да предпази от психически дисбаланс и затова трябва да подхожда с уважение на избора на хората предприели такава стъпка. Това не изключва да се търсят дълбоките причини за този избор, като не се прекъсва добронамерената комуникация в семейния и приятелски кръг и се насърчава израза и анализа на чувства. 

 
Задайте вашия въпрос към екипа на Диети
Вашият email:
Относно:
Въпрос:
Сподели този материал

бутони за споделяне


Рецепти

Плодова Шарлота
Брой калории в една порция: 180. Протеини 8 гр., мазнини 2 гр., въглехидрати 30 гр.
Продължава...
 
Скумрия на фурна
Калории за една пория - за 200 гр. 730 калории. Протеини 48 гр., мазнини 50 гр., въглехидрати 17 гр.
Продължава...
 
Лимонов мус
Брой калории в една порция: 106
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?