Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Въпроси/Отговори arrow Въпрос - хранене при болестта на Хашимото
Въпрос - хранене при болестта на Хашимото PDF Печат Е-мейл Save
Моля ви, да ми отговорите винаги съм била слаба, но след раждането ми откриха болестта на Хашимото това означава, че щитовидната ми жлеза е спряла да функционира и само за 1 месец качих 10 кг. Моля ви, кажете ми как да се храня, за да мога да отслабна. Сега съм висока 1,63 см, а съм 75 кг. Отделно пия хапчета Еутирокс за нормализиране на хормона TSH, дозата ми е 125.

Отговор

Болестта на Хашимото е автоимунна болест, която протича под формата на хроничен възпалителен процес, унищожаващ тъканта на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза е отговорна за въглехидратния, белтъчния и липидния метаболизъм в организма, а от там и за почти всички процеси, протичащи в тялото ни. При заболяване от болестта на Хашимото може да се достигне до унищожаване на почти 80% от щитовидната тъкан. 

В резултат на това се влошава здравето и качеството на живот на заболелия човек, но лечението с тиреоидни хормони и по-късното пожизнено медикаментозно лечение дават възможност за един съвсем нормален и пълноценен живот. 

Нормализирането на вашите килограми ще бъде възможно при редовно проследяване на нивата на хормоните в кръвта и адекватна дозировка на субститутивната терапия, както и балансиране на храненето и редовна и умерена физическа активност. 

Ако до сега е било възможно да си похапвате без да се замисляте и да водите обездвижен начин на живот, но сега това е нежелателно и неразумно. 

Но какво всъщност означава балансирано хранене ?

Балансираното хранене съдържа 3 основни хранения на ден /закуска, обяд и вечеря, евентуално с една подкрепителна закуска в 16-17часа/. То подразбира също периоди от минимум 4 часа между две основни хранения, през които човек не приема никакви калории от храна и напитки. 

За да може организмът да издържи на гладно 4 часа, би трябвало основните хранения да са достатъчно пълноценни не само откъм калории, макро и микронутриенти, но също така и по отношение на общия обем. В действителност, за да потвърди чувството за ситост мозъкът има нужда и от минимум енергия /калории/, съвместно с минимум обем, т.е. 100г шоколад съдържат достатъчно калории и макронутриенти, но нямат достатъчен обем. Това означава, че ще огладнеем по-рано от часа за следващото основно хранене. Обратният пример също е верен – ако изядем една много голяма чиния салата, ще бъдем наситени за момента, но липсата на достатъчно калории в това меню, ще ни подтикне да ядем допълнително между храненията. 

Значи едно балансира меню съдържа на всяко основно хранене:

Порция протеини (пр. Месо, яйца, риба 120г ; на закуска протеините могат да бъдат ограничени само до млечен продукт)

Порция или 2 комплексни въглехидрати, в зависимост от физическата активност и апетита (пр. Хляб – 1 филия, картофи -2 колкото яйце, макарони, варива – малка чинийка) 

Порция мазнини (масло, зехтин, олио) 20г = 4 чаени лъжички 

Млечен продукт (мляко, сирене, кашкавал) = чаша мляко или сирене/кашкавал колкото кибритена кутийка

Поне един суров  плод или зеленчук = чиния салата и/или един среден плод

Зеленчуците могат да бъдат консумирани без ограничение, в сурово или готвено състояние.

Поне една чаша вода или неподсладена безалкохолна напитка тип чай. 

Що се отнася до физическата активност, най-добре е да започнете с кардиотренинг /бързо ходене, каране на колело, упражнения с уреди във фитнес зала, плуване.../  3 пъти седмично по 1 час или всеки ден по половин час.  Натоварването трябва да е средно, т.е. да можете да разговаряте без прекомерно задъхване. 

Пийте 1л вода на час по време на тренировка и общо около 2л на ден. 

Избягвайте храните, които имат про – възпалителен ефект за щитовидната жлеза като океански риби, морски дарове, водорасли /суши/. 

Приемайте селен като хранителна добавка в доза 200µg на ден /от аптеката/. Този елемент намалява нивата на специфичните антитела TPO-AK Tg-AK. Освен това селенът действа като антиоксидант и едновременно с това отключва ензима който трансформира хормона T4 v T3 /активна форма/. 

 
Задайте вашия въпрос към екипа на Диети
Вашият email:
Относно:
Въпрос:
Сподели този материал

бутони за споделяне


Рецепти

Табуле (ливанска салата)
Брой калории на една порция: 210
Продължава...
 
Зелева салата по баварски
Брой калории в една порция: 207
Продължава...
 
Минестроне – италианска селска супа
Брой калории в една порция: 200
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?