Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Въпроси/Отговори arrow Въпрос - билки за премахване на течности в организма
Въпрос - билки за премахване на течности в организма PDF Печат Е-мейл Save
Кои билки се използват за премахване на течностите в организма?

Отговор

Нека се обърнем към цифрите. Знаете ли, че 55-70% от тежестта на тялото на възрастен човек са вода? В мускулите се съдържа повече вода, отколкото в тлъстините, ето защо, колкото сте по-стройни, толкова повече вода има във вашето тяло. Вода се съдържа във всяка клетка на организма. Кръвта се състои от 83% вода, мускулите – от 73%, мастите – от 25%, костите – от 22%.

70% от водата в организма се намира вътре в клетките, в състава на клетъчната протоплазма. Тази вода се нарича структурирана, тя притежава висока биологична активност и осигурява устойчивостта на организма спрямо въздействието на агресивните фактори на околната среда.

Достатъчното количество постъпваща в организма вода е едно от основните условия за здравословен начин на живот. Водата активно участва в химичните реакции, протичащи в тялото ни, доставя хранителни вещества на всяка клетка, извежда токсините, шлаките и излишъците от соли, съдейства за понижаване на кръвното налягане, като по този начин намалява вероятността от сърдечен пристъп. Употребата на достатъчно вода е един от най-добрите начини за предотвратяване образуването на камъни в бъбреците. Водата сякаш смазва ставите,  като no този начин изпълнява ролята на амортисьор за гръбначния мозък, а също така регулира температурата на тялото и осигурява еластичност на кожата.

Водата е необходима за нормалното храносмилане. При участието си в обмяната на веществата тази уникална течност позволява да се намалят мастните отлагания и да се понижи телесното тегло. Много от хората, които искат да отслабнат, смятат, че техният организъм задържа вода, и затова се стараят да пият по-малко или търсят начини да предизвикат диуретичен ефект чрез употребата на билки и медикаменти. Водата обаче е естествено пикочогонно средство и ако наистина искате да отслабнете, най-добрият метод е да пиете повече вода.

Ако констатирате отоци на краката, ръцете, корема и това е причината, поради която желаете да ползвате билки за отводняване, най-добре е да се обърнете към лекуващия ви лекар, за да бъдат установени причините за отоците и ви бъде назначено адекватно лечение. 

Редовното постъпване на вода в организма в достатъчно количество осигурява издръжливост и жизнен тонус. Да се контролира теглото при това е no-лесно, тъй като се подобрява храносмилането. Впрочем, ако става дума за вече натрупани излишни килограми, ще споделя с вас една проста, но ефективна рецепта. Трудно ви е да се придържате към диетата? Дори при леко чувство на глад не можете да се удържите да не налапате парче хляб с масълце? Постоянно ви тегли към нещо вкусничко? Е, просто пийте вода – това ще ви помогне да намалите апетита и лесно ще се откажете от тежка, висококалорична храна.

Не довеждайте организма си до обезводняване! Знаете ли какви симптоми свидетелстват за това?

Сухата кожа (може да се придружава със сърбеж), умората, лошата концентрация на вниманието, главоболието, запекът, повишеното налягане, лошата работа на бъбреците, рецидивиращата инфекция на пикочните пътища, сухата кашлица, болките в гърба и ставите – всичко това са сигна-ли SOS, които ни изпраща организмът, изпитващ недостиг на вода.

При употребата на алкохолни напитки, кафе, чай, организмът се нуждае от още повече вода, за да изведе вредните вещества, коитоo влизат в състава им. Нещо повече, алкохолът и кофеинът оказват обезводняващо действие. 

 
Задайте вашия въпрос към екипа на Диети
Вашият email:
Относно:
Въпрос:
Сподели този материал

бутони за споделяне


Рецепти

Много вкусна есенна салатка от Ина
Продължава...
 
Подлютена зелева салата
Калории на порция - около 100, зависи от количеството използвано олио
Продължава...
 
Табуле (ливанска салата)
Брой калории на една порция: 210
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?