Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Въпроси/Отговори arrow Въпрос – препоръчване на маргарин при улцерозен колит
Въпрос – препоръчване на маргарин при улцерозен колит PDF Печат Е-мейл Save

Как е възможно да препоръчате маргарин (който е канцерогенен) и захарни изделия (те пречат на храносмилането) при улцерозен колит? Това е непростимо невежество, ако изобщо имате диплома!

Отговор

Здравейте,

Специално за вас написахме статия за маргарина, а в отговор на вашето запитване можем  да кажем също, че захарта дори няма нужда от храносмилане, тя е мигновено усвоена още от устната лигавица. Захарните изделия могат да попречат на храносмилането единствено, ако съдържат прекалено много мазнини. 

Вреден ли е маргаринът ?

Какво означава маргарин?

Това е емулсия от растителна мазнина и вода, която съдържа 82% липиди /колкото маслото/ или по-малко / при диетичните маргарини с намалена масленост/. 

Обикновено в маргарините има слънчогледово, рапичено, царевично олио., които са богати на полиненаситени мастни киселини и полезни за здравето. В по-евтините маргарини може да се намери и палмово и кокосово масло /копра/, които са с ниско хранително качество и е добре да се избягват. При всички случаи информацията за тяхното присъствие е задължителна върху етикета. 

Оцветителят /който придава жълтия цвят/ най-често е естествения бетакаротен.  

 

Защо маргаринът има лоша репутация?

Това се дължи на нискокачествените мазнини ползвани за производството на маргарин след войната, както и на стария метод на втвърдяване, чрез хидрогенация. 

Хидрогенизираните мазнини са с вредни за сърдечно съдовата система, а някои техни разновидности /транс мастните киселини/ са заподозрени и в потенциално канцерогенен ефект. 

В момента хидрогенизацията почти не се ползва като метод за производство на маргарините, които се продават в магазините. При съмнение можете да проверите на етикета – индустриалците са длъжни да отбележат присъствието на хидрогенизирани мазнини, както и съдържанието на трансмастни киселини в продукта. 

За сметка на това в бисквитите, бульоните за супи, чипса и други индустриални готови продукти, ползването на хидрогенизирани мазнини е все още масова практика, тъй като те са по-издръжливи на окисляване и гранясване. 

Препоръчително е да четете внимателно етикетите.  

 

Маргаринът има ли предимства пред маслото ?

Да, определено, ако е с добро качество /без палмово масло и копра и без хидрогенирани мастни киселини/.

В действителност маслото съдържа само животински мазнини, които имат доказан атерогенен ефект и не допринасят за покриването на нуждите на организма от есенциални мастни киселини. Маслото не се препоръчва за готвене и мазане при хора с рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания, както и за тези, които вече са развили артериална болест, инфаркт, диабет, хипертония...  

 
Задайте вашия въпрос към екипа на Диети
Вашият email:
Относно:
Въпрос:
Сподели този материал

бутони за споделяне


Рецепти

Козунак
Изпитана рецепта
Продължава...
 
Супа от праз и картофи
Брой калории в една порция: 157
Продължава...
 
Пуешко филе с круши
Брой калории в една порция: 291
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?