Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Въпроси/Отговори arrow Въпрос - спазване на хранителен режим при наличие на няколко болести
Въпрос - спазване на хранителен режим при наличие на няколко болести PDF Печат Е-мейл Save
За да се осведомя по въпроса, който ме интересува изчетох всичките въпроси и отговори. Добих представя за храненето при някои болести, но в един момент ми се стори, че някои препоръки при мен се изключват взаимно. Въпроса ми е С КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ХРАНЯ като имам установени следните заболявания: гастрит, язва на дванадесетопръстника, остеопороза, артроза, хипертонична болест на сърцето и хипотиреоидизъм. На 62 г. съм. Благодаря за отделеното време и компетентните съвети, които сте публикували до сега и за напред.

Отговор

Здравейте,

Първо държа да подчертая, че нито едно от изброените заболявания не изисква спазването на определена стриктна диета и всички тези заболявания се повлияват благоприятно от един балансиран режим на хранене. Но какво всъщност означава балансирано хранене?

Такова меню съдържа 3 основни хранения на ден /евентуално с една подкрепителна закуска следобед/, като всяко основно хранене включва:

Порция комплексни въглехидрати (пр. Хляб, картофи, макарони, варива)

Порция протеини (пр. Месо, яйца, риба, млечен продукт)

Порция мазнини (зехтин, различни видове растителни масла, малко масло)

Млечен продукт (мляко, сирене, кашкавал)

Поне един суров  плод или зеленчук /за предпочитане порция зеленчуци + плод/

 

При остеопороза е необходими да увеличите консумацията на млечни продукти и то най-вече обезмаслени /една кофичка кисело мляко на ден е достатъчна/

При хипертония ограничете до минимум всички храни, съдържащи сол / сирене, кашкавал, туршии, кисело зеле, консерви от всякакъв тип, готови бульони и супи на прах, готови сосове, колбаси, пастети, пушени меса и риби, чипс, солети.../, както и всякакъв алкохол и кафе. Избягвайте мазните и сладки храни. 

При язва и гастрит ограничете до минимум плодовете сокове, газирани безалкохолни напитки, кафе, мазни храни, силно подправени и пикантни храни, жилави меса, сурови зеленчуци с твърди фибри, плодови сокове, недобре узрели плодове...

При хипотироидия няма специално непрепоръчителни храни, но храненето също трябва да е балансирано, за да се избегне качването на излишни килограми.   

 
Задайте вашия въпрос към екипа на Диети
Вашият email:
Относно:
Въпрос:
Сподели този материал

бутони за споделяне


Анкета

Каква вода пиете?