Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Въпроси/Отговори arrow Въпрос – развиване на алергия към млякото
Въпрос – развиване на алергия към млякото PDF Печат Е-мейл Save
Възможно ли е дете, което преди това е пиело прясно мляко, в последствие след 2 3 години да стане алергично към него? Благодаря предварително!

Отговор

Здравейте,

Алергията към протеините на кравето мляко се появява още при първите няколко биберона. 

Тя спонтанно изчезва при 90% от децата около 3-годишна възраст, но при условие че са били премахнати всички млечни продукти от краве мляко от храненето на детето., както и храните, които съдържат този алерген като съставка или като адитиф. 

18 процента от децата, които са алергични към млякото рискуват да развият други хранителни алергии....

Алергията към млечните протеини се проявява клинично чрез повръщане веднага след хранене, хронично разстройство, болки в корема. В някои случаи детето има уртикария, екзема, астма и понякога в най-тежките случаи, които изискват спешна помощ - едем ма Куинк и анафилактичен шок. 

В случай на съмнение или на потвърдена алергия към млякото е необходимо да се направи пълен алергологичен анализ в специализирана клиника.

Необходимо е да се има в пред вид, че кръстосаните алергии към овчето, козето мляко, а дори и към соевите протеини съвсем не са рядкост /30% за соята, 70% за козето мляко/. 

Единственото лечение е абсолютното изключване на тези протеини от храненето на детето. То трябва да приема само специално антиалергично мляко, съдържащо хидролизирани протеини. 

След 18-месечна възраст се прави първи тест, за да се провери дали детето все още е алергично. Алергията може да продължи най-късно до 4-годишна възраст. 

Съвсем друг е случая с непоносимостта към млечната захар /лактозата/. Тази непоносимост също се проявява чрез разстройство, понякога отвращение и повръщане. Тя обаче не е алергична реакция, а се дължи на постепенната загуба на ензима лактаза, който е нужен за усвояването на лактозата. Този ензим постепенно с възрастта престава да бъде синтезиран в организма на 30% от европейците и 80% от азиатците. 

Вероятно в случая става въпрос точно за постепенна регресия на синтеза на лактазата, след като детето е пиело мляко преди, а придобило непоносимост в, пораствайки. 

Непоносимостта към лактазата не е болест и не е причина да бъде нарушен баланса на храненето нито на децата нито на възрастните, защото те могат да консумират заквасени млечни продукти като кисело мляко, сирене, кашкавал. В действителност в тези продукти млечните бактерии използват лактозата, за да се развият и нейното количество рязко намалява в крайния продукт / при сирената тя също така изтича със суроватката/. 

Така че не лишавайте детето си от млечни продукти, те са особено важни за растежа на костите и правилното развитие на нервната система.   

 
Задайте вашия въпрос към екипа на Диети
Вашият email:
Относно:
Въпрос:
Сподели този материал

бутони за споделяне


Рецепти

Пълнени гъби
Брой калории в една порция: 94
Продължава...
 
Салата от леща
Брой калории в една порция: 170
Продължава...
 
Дюли с телешко
Брой калории в една порция: 435 калории, 29 гр. протеини, 20 гр. мазнини, 34 гр. въглехидрати
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?