Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Въпроси/Отговори arrow Въпрос – диабет при малко дете
Въпрос – диабет при малко дете PDF Печат Е-мейл Save
Дъщеря ми е на 9 години, от 3-годишна се води с НГТ и нямаме поставено лечение. Гликираният хемоглобин винаги ни е добър, а вечер винаги е с висока кръвна захар. Сега пуснахме ГАД антитела и YAA и чакаме резултати, но не знаем какво да правим. Посъветвайте ме ендокринолог ни следи, но сме на път без посока, а детето се мъчи вече 5 година с тази захар!

Отговор

Здравейте,

 Вероятно ендокринологът ви вече ви е дал основните съвети за хранене при нарушение на глюкозния толеранс, но въпреки това ще ги напишем отново, за да бъдат полезни и на други деца и възрастни. 

Храненето трябва да бъде разделено на 3 основни хранения - закуска, обяд и вечеря с 3 подкрепителни закуски, за да няма спад на гликемията под базовото ниво.

Всяко основно хранене трябва да съдържа равни количества въглехидрати, а едновременно с тях и белтъчини и мазнини и фибри, които имат свойството да забавят усвояването на въглехидратите. Едно балансирано хранене предпазва от реакционна хипогликемия. Например 

Закуската може да съдържа плод /150г/ + пълнозърнест хляб /50г/ + сирене 30г или 150г кисело мляко + неподсладен билков чай. 

Обядът и вечерята могат да се състоят от салата от зеленчуци или зеленчукова супа без картофи нито фиде + малка порция риба или месо /50г/ или 1 яйце + готвени зеленчуци + 150 г картофи или ориз или вариво /тегло в сварено състояние/ или 100г въглехидратна гарнитура + 25г хляб + плод 

Междинните закуски трябва да доставят 20г бавно усвоими въглехидрати и калций, но в присъствие на белтъчини и мазнини т.е.  да съдържат млечен продукт + бавноусвоим въглехидрат, например чаша мляко /150мл/ + 30г бисквити с фибри или 40г ръжен хляб с 20г кашкавал или плодово кисело мляко /125г мляко + 100г нарязан в него плод + 1 кафена лъжичка фруктоза/ или 20г шоколад + чаша прясно мляко /150 мл/. 

Разпределението на храненията по часове да бъде 7, 10, 13, 16, 19, 22 часа /+/-половин час максимум/. 

Консумацията на бързоусвоими въглехидрати трябва да бъде сведена до 0, значи без бял хляб, нито тестени закуски, нито сладки храни и напитки. 

Фактът, че вечер захарта е висока, означава, че вечерята вероятно е доста обилна, сверете с примера по-горе и променете пропорциите.

Желая ви успех на цялото семейство в справянето със ситуацията, но основното неудобство е, че трябва да се яде малко по-често и да се внимава какво, но когато се свикне, не е толкова трудно. 

 
Задайте вашия въпрос към екипа на Диети
Вашият email:
Относно:
Въпрос:
Сподели този материал

бутони за споделяне


Рецепти

Кейк круша – шоколад
Брой калории в една порция: 280
Продължава...
 
Телешко по бургундски
Брой калории в една порция: 380
Продължава...
 
Крем супа от тиква
Брой калории в една порция: 123
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?