Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Въпроси/Отговори arrow Въпрос - хранене при повишена кръвна захар
Въпрос - хранене при повишена кръвна захар PDF Печат Е-мейл Save
Имам повишена кръвна захар сутрин на гладно 10.8. Каква диета, какви храни да ям....Да пия ли Глукотрол и от колко милиграма? A Дилатренд и Сиофор? Артериалното ми налягане е в границите на 133-144 на 80-90, пулс около 100

Основни препоръки за хранене при диабет тип 2 :

1. Спазване на 3-те основни хранения без междинни закуски, нито други похапвания
2. Равномерно разпределение на въглехидратите между трите основни хранения (еднакъв и достатъчен прием сутрин обед и вечер). Източниците на въглехидрати трябва да бъдат възможно най-малко рафинирани (леща, боб, черен хляб, пълнозърнеста паста, кафяв ориз…) ; белият хляб и картофите трябва да се избягват, а захарните изделия и сладки напитки трябва да се изключат
3. Качеството на мазнините трябва да бъде контролирано :
- възможно най-нисък прием на наситени мастни киселини, чиито източници са сиренето, кашкавала, мазните меса, маслото за готвене и мазане, торти, шоколад, пържени храни (особено в палмово масло)
- достатъчен прием на есенциални мастни киселини : олио, зехтин, риба, евентуално ядки, но в такъв случаи те да бъдат броени в общото количество добавени мазнини на ден като мазнина.
4. Висок прием на зеленчуци (салата и гарнитура от зеленчуци (+ комплексни въглехидрати) на обед и вечер
5. Достатъчен, но контролиран прием на плодове (2 до 3 максимум на ден)
6. Да се избягва алкохола; 1,5л вода на ден

Общи съвети  за редукция на теглото:

1. Яжте седнали, в спокойна обстановка. Отделете поне 20 минути на хранене и дъвчете всяка хапка със съзнанието да усетите вкуса. Така организмът ви ще има време да осъзнае процеса на хранене и в крайна сметка гладът ви ще е задоволен с количеството, от което реално се нуждаете.
2. Не пропускайте никога основно хранене: закуска, обяд и вечеря са задължителни.
3. Правете покупките си с предварителен списък и не на гладно, за да не се поддавате на изкушения.
4. Сервирайте само нужното количество в чиния с нормален размер и не оставяйте останалото от сготвеното на масата, за да няма възможност за допълнително ядене.
5. Всеки път, когато ви се иска да си хапнете, анализирайте ситуацията, за да си дадете сметка дали това е от чувство за глад, или защото скучаете или сте в състояние на стрес или на неудовлетворение. Ако наистина сте гладни между две основни хранения, избързайте с часа съответно за обяда или вечерята или хапнете един плод.
6. Теглете се редовно (веднъж седмично) на едно и също кантарче,сутрин на гладно и без дрехи.
7. Не ползвайте асансьор. Започнете приятни за вас упражнения и се придвижвате пеш възможно най-често. След като се почувствате способна на по-сериозни усилия, започнете спорт  2 пъти по 1,5 час седмично.
8. Пийте задължително 1,5-2л. вода на ден. Измервайте поетите количества, защото не е лесно да се добие реална представа за консумацията на течности. Водата помага за да се дренират по-ефикасно метаболитните отпадъци, които се увеличават при отслабване.

 
Задайте вашия въпрос към екипа на Диети
Вашият email:
Относно:
Въпрос:
Сподели този материал

бутони за споделяне


Рецепти

Много вкусна есенна салатка от Ина
Продължава...
 
Плодова Шарлота
Брой калории в една порция: 180. Протеини 8 гр., мазнини 2 гр., въглехидрати 30 гр.
Продължава...
 
Табуле (ливанска салата)
Брой калории на една порция: 210
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?