Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Въпроси/Отговори arrow Въпрос - загуба на ценни съставки при печене на ядки
Въпрос - загуба на ценни съставки при печене на ядки PDF Печат Е-мейл Save
Прочетох вашата статия по въпроса, но бих желала да науча повече: кои съставки се губят или променят при печене на ядките и в каква степен?

Отговор

Ядките имат голям хранителен интерес, тъй като са богати на растителни белтъчини с висок коефициент на усвояемост и на полиненаситени мастни киселини /омега 3 и омега 6/, наречени незаменими или есенциални, защото човешкият организъм не може да ги синтетизира, а има жизнена нужда от тях. В ядките се съдържат множество витамини, най-вече мастноразтворимите А, Е, с важни антиоксидантни функции, както  и минерални соли, като магнезий, калций, селен, цинк.
 
Всички гореизброени качества се отнасят за суровите ядки. В действителност печенето и осоляването намаляват значително хранителните качества на ядките. Ето някои от физико-химичните промени, които високата температура предизвиква:
- Белтъчините и въглехидратите се свързват в така наречената реакция на Майар, на която се дължи приятния аромат на печено и карамел. За съжаление тези ароматни  съединения са канцерогенни и не бива да се прекалява с каквито и да било препечени и изгорели продукти /хляб, бисквити, загоряло мляко, силно препечени ядки.../
- Полиненаситените мастни киселини /омега 3 и омега 6/ са неустойчиви на силно нагряване /над 180 градуса, каквато е температурата във фурната/. Колкото по-високи са температурата и/или времето на нагряване, толкова повече са новообразуваните молекули с канцерогенно действие.
- Мастно разтворимите витамини се разграждат над 100 градуса
- Минералните соли губят биологичната си активност при силно нагряване. Те биват свързани в неразтворими соли и не могат да бъдат абсорбирани в червата.
 
От друга страна, добавената сол в ядките води до консумацията на прекалено високи количества готварска сол, с доказано влияние за появата на хипертония и сърдечносъдови заболявания.
 
Препоръчваме ви да консумирате неосолени и неизпечени ядки в разумни количества /тъй като съдържат средно 65% мазнини/ - около 30 грама на ден. 

 
Задайте вашия въпрос към екипа на Диети
Вашият email:
Относно:
Въпрос:
Сподели този материал

бутони за споделяне


Рецепти

Торта от домати и сирене
Брой калории в една порция: 382
Продължава...
 
Кейк круша – шоколад
Брой калории в една порция: 280
Продължава...
 
Крем супа от тиква
Брой калории в една порция: 123
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?