Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Въпроси/Отговори arrow Въпрос - суроватка
Въпрос - суроватка PDF Печат Е-мейл Save
За какво е полезна суроватката и може ли да понижи пикочната киселина? Как се приготвя в домашни условия? Благодаря предварително.

Отговор

Суроватката се получава при пресичане /коагулиране/ на казеина, който е един от белтъците, които се съдържат в млякото. Тя е полупрозрачна течност с белезникав цвят. В нея се съдържат предимно лактоза /млечната захар/ и лакто албумин /друг млечен белтък/. Тя е бедна на мазнини и на калций, тъй като тези две млечни съставки се задържат в коагулата на казеина. Белтъчините на суроватката са с висок коефициент на усвояемост и освен това са бързо усвояеми. Последната характеристика може да бъде предимство или недостатък според целта на приема им.

При повишена пикочна киселина трябва да се ограничи приема на протеини от месни източници, а нуждите от протеини да се покриват по-скоро с нискомаслени млечни продукти, като кисело мляко, извара /която е направена от суроватка/ и йогурт /или свежо сирене/. Не може да се каже обаче, че суроватката лекува от пикочна киселина.

В домашни условия можете да приготвите суроватка като пресечете мляко с лимонов сок и го прецедите.

 
Задайте вашия въпрос към екипа на Диети
Вашият email:
Относно:
Въпрос:
Сподели този материал

бутони за споделяне


Рецепти

Много вкусна есенна салатка от Ина
Продължава...
 
Козунак
Изпитана рецепта
Продължава...
 
Ябълкова пита
Брой калории в една порция: 305
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?