Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Рецепти arrow Кулинарни техники arrow Термичната обработка на храните - Готвене на пара
Термичната обработка на храните - Готвене на пара PDF Печат Е-мейл Save
Необходим е специален уред, който се продава в магазините за домашни потреби или просто дълбока тенджера, пълна до 3/4 с вода, върху която се слага метален гевгир, в който поставяме продуктите /зеленчуци, риба/. Ако става въпрос за варива или ориз, то те се поставят в купа, която съдържа 3 части вода и една част ориз или предварително накисната /няколко часа/ леща или боб. Тази купа се слага в гевгира. Отгоре е нужен нехерметично затворен капак, за да може да излиза парата.

Този вид готвене е почти толкова здравословен, колкото и предишните два, защото се избягват високите температури, ползването на мазнини и дори на сол, тъй като вкусът и ароматите са много концентрирани и няма нужда от допълнително овкусяване. Има обаче известна загуба на витамини и минерални соли, които изтичат в долния съд.
Противно на общоприетото схващане водата в тенджерата, в която е изтекла кондензираната пара, преминала през продуктите, леко оцветена и ароматна, не бива да се пие. В действителност, тя съдържа отмити витамини и минерали, но и химически продукти /нитрати, хербициди.../, които за замърсявали зеленчуците. Затова пък сготвеният на пара зеленчук е по-чист биологично и следователно по-полезен.  

Месата, готвени на пара са с намалено мастно съдържание, но пък, ако трябва да бъдем честни, не са особено вкусни, за разлика от рибите, зеленчуците, ориза и варивата.
 
Изпратете ваша рецепта
Вашият email:
Ястие:
Продукти за
бр. порции:
Приготвяне:
Моля, изпращайте ни вашите любими рецепти, които ще публикуваме в секция Рецепти от сайта. Благодарим ви!
Сподели този материал

бутони за споделяне


Рецепти

Салата от леща
Брой калории в една порция: 170
Продължава...
 
Кейк круша – шоколад
Брой калории в една порция: 280
Продължава...
 
Скумрия на легло
Брой калории в една порция: 189
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?