Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Въпроси/Отговори arrow Въпрос - хранене при множествена склероза
Въпрос - хранене при множествена склероза PDF Печат Е-мейл Save
Моля за Вашата помощ да намеря добър режим на хранене при моята болест - Множествена склероза

Отговор

Здравейте,

В момента все още не съществува консенсус относно правилата за хранене при множествена склероза, но има изследвания, които дават възможност да ви дадем ясни насоки. 

На първо място е важно максимално да контролирате консумацията на наситени мастни киселини, а дори ако е възможно, да ги изключите почти напълно. Източниците на наситени мастни киселини са продуктите от животински произход, съдържащи мазнини като мазни меса, колбаси, кайма, сирена, масло, тестени произведения с масло и/или сирене, бисквити, торти, сладкиши. 

 За сметка на наситените мастни киселини, би трябвало да увеличите количествата на незаменимите мастни киселини омега 3 и най-вече омега 6. Омега 6 са с доказан позитивен ефект върху броя и интензитета на кризите. Омега 3 мастни киселини можете да си набавяте от риби, рапичено олио, но най-добре е да вземате и хранителни добавки под формата на 1 лъжица рибено масло на ден (или еквивалент на капсули 10г). Омега 6 са доста разпространени в обичайно ползваното в България слънчогледово олио, но те присъстват също и в ореховото, сусамовото, соевото олио. Нуждите ви на ден от тези растителни мазнини са от 4 супени или 8 чаени лъжици на ден. 

Увеличете консумацията на сурови продукти – зеленчуци и плодове, както и тази на пълнозърнести храни (хляб, ориз, макаронени изделия).  Киселото и прясно мляко да са с възможно най-ниска масленост. Рибата трябва да присъства в менюто ви поне 3 пъти седмично.  Приемайте хранителни добавки от комплекс витамини и олиго елементи. Този прием трябва да е постоянен в продължение на години.  Отстранете всички живачни амалгами от устата си. Излагайте се възможно най-малко на лъчения тип GSM, компютър, престой в обсег на линии с високо напрежение.

Едно от най-важните неща е да не приемате никакви токсични вещества – цигари, алкохол, дрога, лекарства и билки без лекарско предписание, най-вече седативи и нестероидни противовъзпалителни. 

 
Задайте вашия въпрос към екипа на Диети
Вашият email:
Относно:
Въпрос:
Сподели този материал

бутони за споделяне


Рецепти

Пърлени пиперки с праз и орехи
80 гр. мазнини на 100 гр.
Продължава...
 
Пълнени гъби
Брой калории в една порция: 94
Продължава...
 
Салата от леща
Брой калории в една порция: 170
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?