Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Въпроси/Отговори arrow Въпрос - гладолечението с плодове
Въпрос - гладолечението с плодове PDF Печат Е-мейл Save
Имам диабет 2 от три-четири месеца ми го откриха вземам МЕТФОГАМА сутрин и вечер. Мога ли да правя гладолечение с плодове и мед, просто се интересувам възможно ли е да направя няколко дена гладолечение и няма ли опасност да ми навреди нещо?

Отговор

Здравейте, 

Медикаментът, който приемате не увеличава секрецията на инсулин и по принцип, дори и да се храните много малко или гладувате не би довел до хипогликемия. Фактът, че ви даваме тази информация не означава, че ви препоръчваме да гладувате, нито да се храните само с плодове и мед. В действителност, тези методи не само са мъчителни, но най-вече са неефикасни.  Гладът води най-вече до загуба на мускулна тъкан и след като се захраните, възвръщате задължително килограмите си, но в мастна тъкан, което е не само безсмислено, но и води до увеличаване на резистентността на клетките ви към инсулина, т.е. до дисбаланс на диабета. 

Плодолечението също води до загуба на мускулна тъкан и възвръщането и в мастна тъкан след захранването, но и увеличава нивото на триглицеридите и още повече влошава диабета. Не се подлъгвайте по скоростни методи за отслабване, за съжаление резултатите от тях не са пропорционални на мъчението и на похарчените пари… По-добре се консултирайте със сериозен дипломиран диетолог, който да ви назначи персонална програма за регулиране на диабета и сваляне на килограми,

Основни препоръки за хранене при диабет тип 2 :

1. Спазване на 3-те основни хранения без междинни закуски, нито други похапвания 

2. Равномерно разпределение на въглехидратите между трите основни хранения (еднакъв и достатъчен прием сутрин обед и вечер). Източниците на въглехидрати трябва да бъдат възможно най-малко рафинирани (леща, боб, черен хляб, пълнозърнеста паста, кафяв ориз…) ; белият хляб и картофите трябва да се избягват, а захарните изделия и сладки напитки трябва да се изключат

3. Качеството на мазнините трябва да бъде контролирано :

-възможно най-нисък прием на наситени мастни киселини, чиито източници са сиренето, кашкавала, мазните меса, маслото за готвене и мазане, торти, шоколад, пържени храни (особено в палмово масло)

-достатъчен прием на есенциални мастни киселини : олио, зехтин, риба, евентуално ядки, но в такъв случаи те да бъдат броени в общото количество добавени мазнини на ден като мазнина.

4. Висок прием на зеленчуци (салата и гарнитура от зеленчуци (+ комплексни въглехидрати) на обед и вечер

5. Достатъчен, но контролиран прием на плодове (2 до 3 максимум на ден)

6. Да се избягва алкохола; 1,5л вода на ден 

 
Задайте вашия въпрос към екипа на Диети
Вашият email:
Относно:
Въпрос:
Сподели този материал

бутони за споделяне


Анкета

Каква вода пиете?