Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Въпроси/Отговори arrow Въпрос - апетит за сладко
Въпрос - апетит за сладко PDF Печат Е-мейл Save
Аз съм на 18 г. 170 см./54 кг. Преди 2 и половина години бях 90 кг, но успях да ги смъкна. Сега обаче имам проблеми с цикъла, също така на моменти имам огромен апетит за сладки храни дори когато съм се хранила пълноценно през деня. Случва се 4-5 пъти в месеца, като мога да изям голямо количество сладко. Това много ме притеснява, защото не мога да се контролирам и приемам прекалено голямо количество захар. Не знам какво да направя, наистина не мога да се контролирам, докато не се наситя на сладко, защо се получава така. Искам цикъла ми да си идва нормално, да не се тъпча с глупости и да си запазя килограмите, защото се притеснявам да не ги възстановя. Моля ви, дайте ми някакъв съвет, много съм объркана.

Отговор

От мейла ви става ясно, че за 2,5 години сте свалили 40% от теглото си и то в момент, в който нормално би трябвало да продължи растежа и изграждането на тъканите и системите в организма. Най-вероятно това отслабване сте постигнали с големи лишения и глад. Гладът и лишенията са много опасни за физическото и психическо здраве. В момента теглото ви е поднормено.

На първо място вероятно страдате от обезхранване и недоимъчни състояния откъм витамини, минерали и незаменими мастни киселини.  Съветваме ви да се консултирате с личния ви лекар, който ще назначи кръвни анализи и евентуално ще ви предпише хранителни добавки от желязо, калций и някои витамини /А, Д, Е/.

Второ, месечният цикъл свидетелства за готовността на женския организъм да зачене и износи бременността. За да има тази готовност, организмът трябва да не страда от недоимъчни състояния откъм различни нутриенти и да съдържа определено количество енергийни резерви /мазнини/, които вие вероятно нямате в момента.

Трето, трябва да разберете, че гладуването води до дълбока фрустрация и рано или късно до компенсиране чрез масивно поглъщане на сладки храни. Колкото повече се лишавате – толкова повече ще ви се яде сладко и толкова по-трудно ще ви бъде да останете слаба. 

 Препоръчваме ви.

• Да се храните 3 пъти на ден, 

• Да имате 1 плод, 1 филия пълнозърнест хляб и 1 чаша кисело или прясно мляко на всяко хранене. 

• Да консумирате зеленчуци и порция нетлъсто месо или риба или яйца на обяд и вечеря. 

• Да не премахвате растителните мазнини /олио, зехтин/ от храненето си. 

• Да си позволявате една сладка храна на седмица /парче торта, шоколад/. 

• Да избягвате колбаси, кайма, сладки напитки, бързи закуски, мазни сосове и дресинги, пържени и панирани храни. 

 
Задайте вашия въпрос към екипа на Диети
Вашият email:
Относно:
Въпрос:
Сподели този материал

бутони за споделяне


Рецепти

Пълнени гъби
Брой калории в една порция: 94
Продължава...
 
Скумрия на фурна
Калории за една пория - за 200 гр. 730 калории. Протеини 48 гр., мазнини 50 гр., въглехидрати 17 гр.
Продължава...
 
Тиквички огретен
Брой калории в една порция: 160
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?