Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Въпроси/Отговори arrow Напълняване след заболяване
Напълняване след заболяване PDF Печат Е-мейл Save
Прекарах много тежка бронхопневмония и скоро бях изписана от болница. Там ми преляха много глюкоза и други лекарства. Като се прибрах напълнях, с около 5 кг. Може ли да е от глюкозата?

Отговор

Напълняването винаги е следствие на по-голям енергоприем спрямо енергоразхода, т.е. приемате повече калории от храна и напитки, отколкото изразходвате, за да поддържате жизнените си функции и за физическа активност. 

По време на тежко инфекциозно заболяване, като бронхопневмонията, която сте прекарали, енергийният баланс е негативен, защото организмът се бори с болестта и човек отслабва, губейки мастните си резерви, но и мускулна тъкан. Затова лекарите предписват глюкозен серум. Той предотвратява прекалената загуба на мускулна тъкан.  

Нормално е, след като инфекцията отшуми да се възвърнат предишните килограми, тъй като апетитът се увеличава, човек се храни повече и по-пълноценно, а и енергоразходът спада, поради факта, че вече не се изразходват калории за борба с болестта. 

От въпроса ви не става ясно дали сте качили повече, от колкото преди да се разболеете, но при всички случаи е малко вероятно да сте напълнели от глюкозата, която са ви преливали.

Опитайте се да ходите пеш поне половин час на ден и не консумирайте сладки и мазни храни. Хранете се редовно /3 пъти на ден/ и приемайте по един плод на всяко хранене, както и зеленчуци на обяд и на вечеря. Това ще ви помогне да свалите излишните килограми.

Ако тези съвети се окажат недостатъчни, за да се справите сам/а, попълнете хранителната анкета в сайта, за да ви изготвим индивидуална хранителна програма. 

 
Задайте вашия въпрос към екипа на Диети
Вашият email:
Относно:
Въпрос:
Сподели този материал

бутони за споделяне


Рецепти

Ноемврийска супа от тиква и кестени
Продължава...
 
Пилешко задушено
Калории на една порция от 450 гр. - 700, протеини 28 гр., мазнини 34 гр., въглехидрати 46 гр.
Продължава...
 
Пилешко с къри
Брой калории в една порция: 170
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?