Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Въпроси/Отговори arrow Въпрос - подагра
Въпрос - подагра PDF Печат Е-мейл Save
Тъй като при подагра организмът обеднява на йод, необходимо ли е да се приема такъв специално (чрез хапчета, течно или по друг начин)?

Отговор

Такава право-пропорционална зависимост между подагра и намалено съдържание на йод в организма не е установена. Някои тежки йод дефицитни състояния, довели до развитие на хипотиреоидизъм ( намалена функция на щитовидната жлеза), могат да са предпоставка за развитие на подагра. При хипотиреоидизъм е силно намалена продукцията на хормоните на щитовидната жлеза, а те са основните регулатори на обмяната на веществата в организма. Забавянето на метаболизма води до влошено елиминиране на редица метаболити, между които и пикочната киселина, т.е. развива се вторична подагра. Ако се съмнявате, че имате намалено съдържание на йод в организма, още повече че България е ендемичен район за йоден дефицит, то имайте предвид че от 1958 г. е въведено йодиране на готварската сол в страната, а от 2001г. е забранена продажбата на нейодирана сол в магазинната мрежа. Ежедневната употреба на йодирана сол в количество не повече от 5-6 грама (1 чаена лъжичка) предотвратява йод дефицитните заболявания. Трябва да се следи за валидния срок на годност върху пакета. Съхранявайте йодираната сол в плътно затворени сухи съдове след отваряне на опаковката, за да се запази йодното й съдържание. Прибавяйте йодираната сол към ястията в края на термичната им обработка, за да се предотврати намаляването на йодното съдържание. Яжте поне два пъти седмично морска риба, освен че е естествено богата на йод, тя ще замени месото, което трябва да приемате ограничено и то само бели меса, за да не натоварвате обмяната си.

По отношение на подаграта, важен момент в нейната терапия е потискането на производството на пикочна киселина. Това се постига, от една страна, с ограничаване на алкохола и особено бирата, тлъстите и особено младите меса, карантия, дивеча. Най-важното, за хранителния режим при подагра е, да се консумират по-малки порции храна, 4-5 пъти дневно и да се пие много вода. Ако няма противопоказания от страна на сърдечносъдовата система или бъбреците е препоръчително да се пият 2 литра вода, билков чай. При подагра трябва да се ограничи консумацията на сол до 5 г дневно, както и богатите на оксалова киселина зеленчуци, като спанак, коприва, домати, патладжани. Някои медикаменти също влошават метаболизма на пурините, така че ако приемате нестероидни противовъзпалителни средства, антиаритмични и др., прочетете внимателно листовките им и се посъветвайте с личния си лекар. 

 
Задайте вашия въпрос към екипа на Диети
Вашият email:
Относно:
Въпрос:
Сподели този материал

бутони за споделяне


Рецепти

Скумрия на фурна
Калории за една пория - за 200 гр. 730 калории. Протеини 48 гр., мазнини 50 гр., въглехидрати 17 гр.
Продължава...
 
Кейк круша – шоколад
Брой калории в една порция: 280
Продължава...
 
Скумрия на легло
Брой калории в една порция: 189
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?