Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Въпроси/Отговори arrow Въпрос - прием на билката „Майчин” лист против запек
Въпрос - прием на билката „Майчин” лист против запек PDF Печат Е-мейл Save
От 20 г. съм оперирана от панкреатит и от тогава страдам от запек,  от известно време започнах да пия чай от "Майчин лист" полезно ли е да се пие постоянно?

Отговор
 
Билките съдържат биологичноактивни субстанции, много от които не са достатъчно изследвани и познати по отношение на страничните им ефекти, както и ефектите им при продължителен прием. 
Майчиният лист действа при запек, като намалява абсорбцията на вода в дебелото черво и по този начин предизвиква слабителен ефект. 
При хронична употреба или свръхдоза той може да доведе до нарушения в електролитния баланс. Дефицитът на калий може да предизвика нарушения в сърдечната дейност и мускулна слабост, особено ако билката се употребява заедно с други диуретични средства, с медикаменти, които съдържат сърдечни гликозиди или при лечение с кортикостероиди.
Хроничният запек се лекува най-добре с едно общо превъзпитание на вашето хранително и двигателно поведение.
 
Най-общо можем да ви препоръчаме да ядете поне един суров плод или зеленчук на всяко хранене, една порция готвени зеленчуци обед и вечер. Не прекалявайте с рафинирани храни тип тестени и захарни изделия, не пазете диети и най-вече запазете едно разумно количество мазнини на всяко хранене, например сутрин 10 г масло, обед и вечер 5 г зехтин в салата или в супа и 5-10 г в порцията готвени зеленчуци. Яжте малки порции и не прескачайте основно хранене. Пийте 1,5 л вода на ден. Движете се редовно.
 
Ако тези съвети не са достатъчни за да решат проблема, попълнете анкетната карта в нашия сайт за да направим анализ на хранителното ви поведение и ви дадем по-специфични съвети. 
 
Задайте вашия въпрос към екипа на Диети
Вашият email:
Относно:
Въпрос:
Сподели този материал

бутони за споделяне


Рецепти

Дюли с телешко
Брой калории в една порция: 435 калории, 29 гр. протеини, 20 гр. мазнини, 34 гр. въглехидрати
Продължава...
 
Зелева салата по баварски
Брой калории в една порция: 207
Продължава...
 
Пуешко филе с круши
Брой калории в една порция: 291
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?