Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Въпроси/Отговори arrow Въпрос - L-карнитин
Въпрос - L-карнитин PDF Печат Е-мейл Save
Очарована съм от сайта и от компетентната информация! Занимавам се активно с аеробика и танци и като хранителна добавка приемем L-карнитин. Въпросът ми е колко продължително може да се приема,за да има ефективност? При по-продължителна употреба може ли да окаже негативни последствия върху здравето? Предварително ви благодаря!

Отговор
 
Организмът синтезира необходимия му карнитин комбинирайки две аминокиселини - метионин и лизин от хранителни източници /месо, риби, яйца.../, като за тази цел са му нужни и определени количества витамин С, В6 и В3, множество ензими... Карнитинът играе важна роля при транспорта на дълговерижните мастни киселини в клетъчното ядро, където от тях се образува енергия под формата на АТР. Карнитинът е необходим на всички органи, консуматори на енергия с приоритетен източник мастни киселини, като сърцето и двигателните мускули.
 
В организма карнитинът се произвежда главно от черния дроб и бъбреците. Хранителните добавки, които се продават са под формата на L- карнитин, който е водно разтворим и ацетил-L-карнитин, който е мастно разтворим. Първият се използва за подобряване на мускулната дейност, а вторият за нервната система /при Алдсхаймер/.
Съществуват и хранителни източници на карнитин и въпреки че в храните той се намира в много малки количества, за сметка на това е много по-добре усвоим. Най-добрите хранителни източници на карнитин са червените меса, авокадото и продуктите на база на ферментирала соя. Усвояемостта на L-карнитина като хранителна добавка е около 5-15 процента, докато от храните е 75 процента. 
 
По отношение на препоръките за времетраене и доза на приема на хранителната добавка не можем да дадем такива с точност, тъй като проучванията до сега са противоречиви. Изследванията, които посочват подобрения на мускулната дейност са върху 10-12 спортисти, което е статистически недостатъчно, за да се вадят научни заключения. 
За сметка на това, съществуват клинични изследвания върху голям брой болни от диабет и страдащи от невропатия, които посочват реална ефективност на ацетил-L-карнитина за облекчаване на невропатичните болки.
 
Задайте вашия въпрос към екипа на Диети
Вашият email:
Относно:
Въпрос:
Сподели този материал

бутони за споделяне


Анкета

Каква вода пиете?