Facebook профил

Абонамент за бюлетин




Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Въпроси/Отговори arrow Въпрос - продължително приемане на лаксативи
Въпрос - продължително приемане на лаксативи PDF Печат Е-мейл Save
Пия хапчета от години, вече не мога да ги спра. Мога да контролирам храненето, но ако спра хапчетата, не ходя до тоалетна. Какво да направя? Как да накарам стомаха ми да заработи отново нормално,без нуждата от хапчета? Моля,помогнете!

 

Отговор

От мейла ви не става ясно какви точно хапчета вземате, но подразбирам, че са лаксативи. В действителност при продължително ползване на такива препарати се получават нарушения в баланса на флората на дебелото черво и тя не изпълнява пълноценно ролята си на регулатор на чревния тракт. Освен това лигавицата се променя, нормалният ритъм на физиологичните спазми които експулсират съдържимото на дебелото черво също е нарушен и имате чувството, че вече не можете да се изхождате без хапчета. Освен че създава неприятно усещане този омагьосан кръг е и опасен за здравето. 

Препоръчваме ви да ядете поне един суров плод или зеленчук на всяко хранене, една порция готвени зеленчуци обед и вечер. Не прекалявайте с рафинирани храни тип тестени и захарни изделия, не пазете диети и най-вече запазете едно разумно количество мазнини на всяко хранене, например сутрин 10 г масло, обед и вечер 5 г зехтин в салата или в супа и 5-10 г в порцията готвени зеленчуци. Яжте малки порции и не прескачайте основно хранене. Пийте 1,5 л вода на ден. Движете се редовно. 

Ако тези съвети не са достатъчни за да решат проблема, попълнете анкетната карта в нашия сайт за да направим анализ на хранителното ви поведение и ви дадем по-специфични съвети.

 

 
Задайте вашия въпрос към екипа на Диети
Вашият email:
Относно:
Въпрос:
Сподели този материал

бутони за споделяне


Рецепти

Много вкусна есенна салатка от Ина
Продължава...
 
Супа от праз и картофи
Брой калории в една порция: 157
Продължава...
 
Скумрия на легло
Брой калории в една порция: 189
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?