Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Въпроси/Отговори arrow Въпрос - консумация на плодове в големи количества
Въпрос - консумация на плодове в големи количества PDF Печат Е-мейл Save
Здравейте!Решавах теста – Здравословна ли е вашата диета за отслабване? и попаднах на въпрос N 5 , на когото не можах да отговоря еднозначно. Бихте ли обяснили какво значи ДО 3 МАКСИМУМ като количество, разпределено за период от време? С какво би навредил по-големия прием на плодове?

 

Отговор

Здравейте, 

Плодовете съдържат ценни хранителни вещества като витамин С, фибри, минерали. Те трябва ежедневно да присъстват в менюто ни за да бъдем в добро здраве, но както всички храни, те не могат да бъдат консумирани в неограничени количества. Причините са няколко: ако плодовете надвишават 3-4 на ден те или ще бъдат консумирани на мястото на други необходими храни или ще бъдат консумирани в повече. Ако са консумирани на мястото на други храни се нарушава баланса на храненето, тъй като се лишаваме от нутриентите, съдържащи се в тези храни. Ако пък ядем всички храни, от които се нуждаем, плюс плодове в големи количества, това неминуемо води до напълняване (плодовете съдържат средно 12 г фруктоза плодова захар на 100 г ). Освен рисковете от дисбаланс или напълняване, прекалената консумация на плодове може да доведе до раздразване на дебелото черво, поради високo съдържание на фибри.
Ориентировъчно количествата  храни от които възрастен индивид има нужда ежедневно са следните:
 
Млечни продукти – 3 порции (1 порция=150мл кисело или прясно мляко или 40г сирене или кашкавал)
Месо, риба, яйца - 1-2 порции в зависимост от пола ръста и килограмите (1 порция=100-150г)
Плодове - 3 средни плода
Зеленчуци - 2-4 порции 
Комплексни въглехидрати - боб, леща, картофи, макаронени изделия, ориз 2 порции (200 до 600 г в сварено състояние според физическата активност)
Хляб на всяко основно хранене според енергийните нужди (при спорт, физически труд, при подрастващи с висока физическа активност до 300-400 г на ден; при хора с ниска активност до 150 г на ден=3 филии)
Добавени мазнини - олио, зехтин, масло 3 до 6 порции (1 порция=1 супена лъжица)
Захарни изделия максимум 50 г.
Алкохол - максимум 2 чаши вино или една бира или 1 малък концентрат.

Последните 2 категории не са необходими заради хранителните елементи които съдържат, но могат да бъдат консумирани за удоволствие. Удоволствието е важен фактор за поддържане на баланс в храненето, както и за поддържане на нормално тегло.
 
Задайте вашия въпрос към екипа на Диети
Вашият email:
Относно:
Въпрос:
Сподели този материал

бутони за споделяне


Анкета

Каква вода пиете?