Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Въпроси/Отговори arrow Въпрос - хронична подагра
Въпрос - хронична подагра PDF Печат Е-мейл Save
Баща ми обостри хронична подагра. Стигна се до дренаж на ушна мида, поради силен възпалителен процес. Спазва диета от доста време, но е трудно. Налага се операция на ставите, поради остеопороза. Има ли връзка между двете - подагра от 3-4 години и износване на ставата? Какво е правилното лечение като медикаменти и хранителен режим, който да облекчи състоянието?

Отговор

Една от най-важните функции на бъбреците е да пречистват кръвта от:
- азотни отпадъци, произхождащи основно от разграждането на хранителните протеини (един от тези отпадъци е пикочната киселина);
- натрий, пряко зависещ от консумацията на сол
Пречистването се извършва чрез филтрация на кръвта. Качеството на филтрацията зависи от бъбречното здраве и от количествата поета вода.

За да се облекчи работата на бъбреците е логично да:
- се намали консумацията на високо протеинови продукти (месо, риба, яйца, колбаси, сирене) и най-вече месата от млади животни (телешко, агнешко, свинско, пиле ...) и дивеч, тъй като са по-богати на прекурсори на пикочна киселина. Месото, рибата и яйцата трябва да бъдат заместени до известна степен с млечни продукти, тъй като тяхното разграждане е свързано с по-малко производство на пикочна киселина. Освен това, млечните продукти са единственият качествен източник на калций, с особена важност при лечението на остеопорозата. Препоръчително е дневно да не надхвърляте 150 г месо риба или яйца и да консумирате 500 мл нискомаслено кисело или прясно мляко. Приемайте много зеленчуци /над 400 г/, 3 средни плода на ден, хляб на всяко основно хранене: закуска, обяд и вечеря и 2 порции ориз или картофи или варива или паста на ден;
- да се намали консумацията на готварска сол (добавена и съдържаща се в готовите продукти: сирене, колбаси, сосове...);
- да се увеличи консумацията на вода (2 л на ден)

От друга страна, синтезът на пикочна киселина се увеличава при консумация на алкохол, мазнини, желирани продукти, гъби манатарки; тези храни също би трябвало да бъдат отбягвани.
Достигането и поддържането на едно здравословно тегло са с голямо значение при лечението и избягване рецидивите от подагра. Медикаментозно, подаграта се лекува главно с Алопуринол, лекарство, което намалява синтеза на пикочна киселина. Що се отнася до остеопорозата, освен за достатъчен прием на калций, трябва да се следи и приема на витамин Д / личният ви лекар ще прецени дали имате нужда от този витамин като хранителна добавка/, както и физическата активност - застоялият начин на живот ускорява намаляването на костната плътност. Нужни са поне 30 минути ходене пеш на ден.

 
Задайте вашия въпрос към екипа на Диети
Вашият email:
Относно:
Въпрос:
Сподели този материал

бутони за споделяне


Рецепти

Табуле (ливанска салата)
Брой калории на една порция: 210
Продължава...
 
Дюли с телешко
Брой калории в една порция: 435 калории, 29 гр. протеини, 20 гр. мазнини, 34 гр. въглехидрати
Продължава...
 
Тиквички огретен
Брой калории в една порция: 160
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?