Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Въпроси/Отговори arrow Въпрос - протеинова диета
Въпрос - протеинова диета PDF Печат Е-мейл Save
Здравейте! Много се говори за тази диета, че се свалят килограми, че не е трудна и т.н. и хора, които са я правели са много доволни от резултата, но има ли някаква вероятност да ти се увредят органи или да се наруши функцията на организма? Чува се, че се повишават левкоцитите (което водело до рак?) не знам дали е така, затова Ви пиша. Ако може да ми отговорите, защото имам близък, който я е започнал, без лекарски контрол свалил е килограми, но в един период от диетата го заболяха бъбреците (пък съм чувала, че това е от диетата). Много ви благодаря приятен ден!

Отговор
При протеиновата диета се консумират почти изключително протеинови храни: месо, риба, яйца, протеинови препарати като хранителни заместители. Въглехидратите и мазнините се изключват, допускат се само някои зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати.
Когато организмът е лишен от въглехидрати, той задължително черпи енергия от мастните резерви. Едновременно с това, въпреки че е с много ниско калорийно съдържание, тази диета не води до мускулна загуба.
Тази диета е клинично изследвана само при пациенти със затлъстяване: ИТМ≥30 и съчетание на рискови фактории (високи триглицериди и холестерол). Изследванията констатират, че при нея се свалят бързо и сравнително лесно много килограми.
Тя трябва да се прилага само под лекарско наблюдение, защото съвсем не е безопасна за здравето. Разграждането на протеините води до натрупване на големи количества белтъчни отпадъци, които трябва да бъдат елиминирани от бъбреците.
Бъбреците удвояват и утрояват работата си, което предполага, че трябва да са в добро здраве и да бъдат подпомагани от приемането на 2-3 литра вода на ден. Ако бъбреците не се справят може да се стигне до натрупване на токсини и до опасни за здравето и живота последствия. Не бива да се започва такава диета без проверка на бъбречната функция (биологични изследвания предписани от лекар, евентуално образна диагностика).
От друга страна, при провеждането на тази диета има рискове от хипогликемия и недоимъчни състояния на витамини и есенциални мастни киселини. Хипогликемията може да бъде причина за злополуки особено, ако не се спазва абсолютната забрана да се приема алкохол по време на диетата. Хипогликемията и недоимъчните състояния водят до умора, неработоспособност, нездрав вид. Бързото разграждане на мастните резерви може да доведе до освобождаване на токсини и натравяне на организма, както и до образуване на камъни в жлъчката.
Тази диета не се препоръчва да се спазва повече от месец. Тя е противопоказна при деца, юноши, бременни и кърмещи жени, хора със заболявания на бъбреците, черния дроб, сърцето, диабетици на сулфамидни препарати или на инсулин, възрастни хора.
Диетата не е ефикасна при хора, които имат да свалят до 5 кг. Без захранване под лекарски контрол след диетата се качват много бързо свалените килограми.

 
Задайте вашия въпрос към екипа на Диети
Вашият email:
Относно:
Въпрос:
Сподели този материал

бутони за споделяне


Анкета

Каква вода пиете?