Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Въпроси/Отговори arrow Въпрос - разликата между белите и кафявите макарони
Въпрос - разликата между белите и кафявите макарони PDF Печат Е-мейл Save
Здравейте! От доста време се интересувам от здравословното хранене, но все още имам доста въпроси, на част от които се надявам че ще дадете отговор. Каква е разликата между белите и кафявите макарони- кафявите много по-полезни ли са? Спагетите вредни ли са? А юфката? Бозата, локумът и халвата са полезни, но съдържат захар, какво количество може да се яде от тях? Предварително благодаря!

Отговор
Здравейте, благодарим ви, че ни гласувате доверие със зададените въпроси!
Макаронените изделия са произведени от специален тип твърда пшеница, която има свойства различни от тези на пшеницата, служеща за производство на хлебни изделия.
Една от тези разлики е ниският и гликемичен индекс. Гликемичният индекс това е най-схематично казано времето, за което в процеса на храносмилане по-голямата част от скорбялата се превръща в глюкоза.
Колкото по-нисък е гликемичният индекс на един хранителен продукт, толкова той е по-засищащ и по-полезен. Например, на диабетиците се препоръчва да консумират въглехидратни храни с нисък гликемичен индекс, като макаронени изделия, варива (леща, боб и т.н.)
Всички макаронени изделия (и спагетите) с изключение на юфката са произведени от твърда пшеница, т.е. имат нисък гликемичен индекс. Това означава, че юфката може да се причисли по-скоро към тестените изделия съответно е по-малко ценна за организма.
Що се отнася до кафявите макарони, първо би трябвало да се заинтересуваме от какво се получава кафявият им цвят – ако е следствие на препичане, то гликемичният им индекс се увеличава, значи не са бавно усвоими и респективно по-малко полезни. Ако цветът им е резултат на добавки на някои видове зеленчуци, свойствата им не са по-различни от неоцветените макарони. Според нас вашият въпрос засяга по-скоро пълнозърнестите макарони с кафяв цвят. Те са по-богати на хранителни влакнини, които още повече намалят гликемичния индекс на продуктите, а също така са полезни за доброто функциониране на чревната моторика и предпазват от появата на рак на дебелото черво, а и от появата на сърдечно съдови заболявания. 
Бозата и локумът съдържат високи количества захар и по тази причина би трябвало да бъдат консумирани само понякога и по малко. Препоръчително е да се консумира не повече от 40 гр. захар на ден.
 
Задайте вашия въпрос към екипа на Диети
Вашият email:
Относно:
Въпрос:
Сподели този материал

бутони за споделяне


Рецепти

Пълнени гъби
Брой калории в една порция: 94
Продължава...
 
Салата от ряпа
Брой калории на една порция: 110
Продължава...
 
Крем супа от тиква
Брой калории в една порция: 123
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?