Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Витамини PDF Печат Е-мейл Save

Витамин Д е общо название на група стероли, които са много важни за поддържане минералния баланс на организма. Той е известен още като калциферол и антирахитичен витамин.

Витамин Д се образува в кожата при излагане на ултравиолетови лъчи и това е основният източник на този витамин за организма. Витамин Д се приема и чрез някои храни. Най-богати източници са черният дроб на всички риби и мазнините на морските риби (херинга, сардина, сьомга и др.). Малки количества от витамина има и в черния дроб на другите животни, млечното масло, сметаната, яйчния жълтък, млякото. Хранителният прием на витамина е много важен при възрастните хора, които се излагат по-малко на слънчева светлина и при хора, които по религиозни причини покриват изцяло тялото си.

Витамин Д играе важна роля за всмукването в червата и използването от организма на минералите калций и фосфор, за нормалната калцификация на скелета и зъбите. Участва в подържането на нормални нива на калций и фосфор в кръвта и свързаните с тях функции на нервно-мускулната система. Граничният дефицит на витамин Д се проявява с мускулна слабост. Изразен дефицитът на витамина води до нарушаване минерализацията на костите, което при децата се проявява със заболяването рахит, а при възрастните – остеомалация. При децата заедно с рахита се наблюдава изоставяне в растежа и недостатъчна минерализация и на зъбите.

Витамин Д може лесно да предизвика токсични прояви, тъй като границите на безопасния му прием са тесни. Прекомерният прием на витамина (като хранителна добавка или от обогатени с витамин Д храни) води до повишаване нивата на калция в кръвта и свързаните с това ефекти – апатия, анорексия, запек, диария, суха уста, страх, главоболие, гадене и повръщане, жажда и слабост. По-късните прояви на интоксикацията са свързани с калцификация (натрупване на калций) на меките тъкани и включват болки в костите, сърдечна аритмия, високо кръвно налягане, бъбречни увреждания, загуба на тегло.

Витамин Е е термин, който включва 8 съединения (токофероли и токотриеноли), открити в природата, от които алфа токоферолът е биологично най-активната форма. Богати на витамин Е са растителните масла, ядките и семената. Витамин Е се съдържа и в пълнозърнестите зърнени храни, листовите зеленчуци, доматеното пюре, патладжана, морковите, някои плодове като боровинки, къпини, авокадо.

Витамин Е е антиоксидант, който предпазва полиненаситените мастни киселини, включени в структурата на клетъчните мембрани и други важни клетъчни структури от вредното действие на свободните радикали и окислителните продукти в организма. Свободните радикали са нестабилни и високо реактивни съединения, които се образуват при нормалните обменни процеси и под въздействието на външни фактори като цигарения дим, замърсители на околната среда, ултравиолетови лъчи и радиация. Счита се, че вредното действие на свободните радикали е в основата на сърдечно-съдовите заболявания, някои видове рак, нервни заболявания като Паркинсоновата болест, старческата катаракта. Тъй като витамин Е е основен фактор на антиоксидантаната защита на клетките, това определя важната му роля за поддържане на структурите им, стабилността на червените кръвни клетки, имунитета, за намаляване риска от исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт и другите заболявания, свързани с действието на свободните радикали.

Дефицит на витамин Е се наблюдава при недоносени новородени бебета, при които се проявява с хемолитична анемия и при хора със сериозни нарушения във всмукването на мазнините в стомашно-чревния тракт. Дефицитът на витамин Е се проявява с невро-мускулни нарушения, слабост, съкращаване времето на живот на червените кръвни клетки.

За разлика от витамин А и Д, витамин Е е нетоксичен. Прием на витамина в количества до 80-100 пъти над средната дневна потребност се считат за безопасни. 

Рецепти

Крем супа от грах с яйце
Тази рецепта е много вкусна и ефектна, и никак не е скъпа
Продължава...
 
Супа от спанак
Брой калории в една порция: 82
Продължава...
 
Тиквички огретен
Брой калории в една порция: 160
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?