Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало
Витамини PDF Печат Е-мейл Save

Водноразтворими витамини

Витамин С

Витамин С е термин, който включва 2 съединения – аскорбинова и дехидроаскорбинова киселина. Този витамин има безспорно много важни функции в организма. Той е необходим за образуването на колагена – вещество, което е включено в структурата на костите, зъбите и кръвоносните съдове. Това определя голямото значение на витамина за здравината на костите, еластичността на кръвоносните съдове и заздравяването на раните. Витамин С активира важни ензимни системи на черния дроб, които детоксикират вредните за организма вещества. Този витамин е включен в синтеза и метаболизма на редица аминокиселини, необходим е за образуването на норадреналина (вещество, което участва в пренасянето на нервните импулси). Витамин С е един от важните компоненти на антиоксидантната защитна система на клетките в организма и тази функция определя ролята му като предпазващ фактор по отношение на раковите и сърдечно-съдовите заболявания, поддържането на имунитета. Този витамин съществено увеличава всмукването на желязото от растителните продукти, като превръща желязото в по-лесно усвоима форма.

Хранителни източници на витамин С са плодовете и зеленчуците, като най-богати са цитрусовите плодове (портокали, лимони, грейпфрут), киви, ягоди, шипки, чушките (червени и зелени), броколи и брюкселско зеле, обикновеното зеле и картофите.

Дефицит на витамин С може да настъпи при недостатъчен хранителен прием и увеличени хранителни потребности, например при работа в условия на вредности. Граничният дефицит се изразява с влошаване зарастването на раните, склонност към заразяване, намалена устойчивост към простуди и инфекции, обща слабост. У нас почти не се среща тежък дефицит, който се проявява със заболяването скорбут – малки точковидни кръвоизливи, особено около корените на косата, възпалени и кървящи венци, анемия, кръвоизливи в ставите, подкожните тъкани и мускулите и др. При децата дефицитът на витамин С води нарушения в структурата на костите и зъбите, изоставане в растежа.

Витамин С е един от най-безопасните витамини. Счита се, че не съществуват сериозни рискове за здравето при прием на витамина до 25 пъти над средната дневна потребност, но продължителен прием над 1 грам дневно може да предизвика диария, която се дължи на големите невсмукани количества витамин С в червата. При здрави хора високият прием на витамин С не увеличава риска от образуване на бъбречни оксалатни камъни независимо, че оксаловата киселина е краен продукт на обмяната на витамина.

Витамините от В група включват: витамин В1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин), витамин В6 (пиридоксин), ниацин (никотинова киселина, витамин РР), фолиева киселина (фолацин, фолат), витамин В12, биотин и пантотенова киселина. Повечето от витамините от В група са съставна част на голям брой ензими и взимат активно участие в обмяната на веществата (белтъци, мазнини и въглехидрати) и освобождаването на енергията при тяхното разграждане. Техните дефицити обикновено се срещат заедно и се проявяват неспецифично – често с обща слабост, уморяемост, намалена устойчивост към инфекции. Повечето от витамините от В група са със слаба токсичност и рядко се наблюдават здравни проблеми, свързани с техния прием от храната. При висок прием на някои от тях под формата на добавки към храната обаче, се наблюдават токсични прояви. Затова взимането им трябва да става съгласно указанията на етикета или препоръките на лекар. 

Рецепти

Пълнени гъби
Брой калории в една порция: 94
Продължава...
 
Бирено пиле

Калории за една порция -350, протеини 28 гр., мазнини 18 гр., въглехидрати 40 гр.

Продължава...
 
Скумрия на фурна
Калории за една пория - за 200 гр. 730 калории. Протеини 48 гр., мазнини 50 гр., въглехидрати 17 гр.
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?