Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало
Минерални вещества PDF Печат Е-мейл Save

Цинк: Участва в поддържане на структурата и каталитичната активност на повече от 200 ензима. Чрез тях цинкът участва в обмяната на белтъците и нуклеиновите киселини, регулира генната експресия, влияе върху имунната защита на организма. Цинковият дефицит води до повишена склонност към инфекции, безапетитие, кожни нарушения, косопад, диария. При деца предизвиква забавяне в растежа и половото развитие, аномалии на скелета, срив в имунитета. Основни хранителни източници на цинк са животинските храни, месо, яйца, морски продукти и млечни храни. Повишеният прием на калций, неорганично желязо и мед потискат цинковата абсорбция. Достатъчният прием на животински белтък с храненето гарантира до голяма степен адекватен прием на цинк. Цинкът е относително нискотоксичен микроелемент, но дневният прием при използване на цинк-съдържащи добавки не трябва да надвишава повече от 4-5 пъти дневната референтна стойност.

Селен: микроелемент, известен със своят мощен антиоксидантен ефект. Селеновият дефицит води до нарушения в сърдечно-съдовата система, преждевременно стареене, катаракта. За възникване на някои видове рак се счита, че причина може да бъде сериозен недостиг на селен в организма. При продължителен свръхприем във високи дози, 3.0-7 мг дневно, се наблюдават токсични прояви със сериозни костни и неврологични увреждания. Счита се, че дневната доза за безопасен прием е 400 мкг, но не се препоръчва дневният прием да надхвърля 200 мкг.

Минералните вещества и микроелементите, под формата на хранителни добавки трябва да се прилагат внимателно, поради риск от предозиране на дневната доза и поради наличие на взаимодействия между тях, така че високият прием на един минерал може да доведе до дефицит на друг. 

Рецепти

Пълнени гъби
Брой калории в една порция: 94
Продължава...
 
Супа от спанак
Брой калории в една порция: 82
Продължава...
 
Супа от праз и картофи
Брой калории в една порция: 157
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?