Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало
Минерални вещества PDF Печат Е-мейл Save

Цинк: Участва в поддържане на структурата и каталитичната активност на повече от 200 ензима. Чрез тях цинкът участва в обмяната на белтъците и нуклеиновите киселини, регулира генната експресия, влияе върху имунната защита на организма. Цинковият дефицит води до повишена склонност към инфекции, безапетитие, кожни нарушения, косопад, диария. При деца предизвиква забавяне в растежа и половото развитие, аномалии на скелета, срив в имунитета. Основни хранителни източници на цинк са животинските храни, месо, яйца, морски продукти и млечни храни. Повишеният прием на калций, неорганично желязо и мед потискат цинковата абсорбция. Достатъчният прием на животински белтък с храненето гарантира до голяма степен адекватен прием на цинк. Цинкът е относително нискотоксичен микроелемент, но дневният прием при използване на цинк-съдържащи добавки не трябва да надвишава повече от 4-5 пъти дневната референтна стойност.

Селен: микроелемент, известен със своят мощен антиоксидантен ефект. Селеновият дефицит води до нарушения в сърдечно-съдовата система, преждевременно стареене, катаракта. За възникване на някои видове рак се счита, че причина може да бъде сериозен недостиг на селен в организма. При продължителен свръхприем във високи дози, 3.0-7 мг дневно, се наблюдават токсични прояви със сериозни костни и неврологични увреждания. Счита се, че дневната доза за безопасен прием е 400 мкг, но не се препоръчва дневният прием да надхвърля 200 мкг.

Минералните вещества и микроелементите, под формата на хранителни добавки трябва да се прилагат внимателно, поради риск от предозиране на дневната доза и поради наличие на взаимодействия между тях, така че високият прием на един минерал може да доведе до дефицит на друг. 

Рецепти

Много вкусна есенна салатка от Ина
Продължава...
 
Ябълкова пита
Брой калории в една порция: 305
Продължава...
 
Табуле (ливанска салата)
Брой калории на една порция: 210
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?