Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало
Минерални вещества PDF Печат Е-мейл Save

Фосфор: в живите организми е представен под формата на органични и неорганични съединения. Основното количество от минерала се намира в костите и зъбите, но той е също структурен елемент на редица важни съединения като фосфолипиди, фосфопротеини и нуклеинови киселина. Чрез тях той участва в енергийната обмяна като съставна част на съединения, носители на енергия. Фосфатите са широко разпространени в храните и рядко настъпва хранителен дефицит при нормално хранени здрави индивиди. Добри източници на фосфор са месо, птици, риба, яйца. Съществено е да се знае, че при кърмачета и малки деца калциевото съдържание в храненето трябва да надвишава това на фосфора, което гарантира неговата добра усвояемост. Много висок фосфатен прием (повече от 300 мг/дневно) потиска калциевата абсорбция, но същевременно намалява отделянето на калций с урината. Дефицитът на фосфор предизвиква мускулни и костни увреждания, забавен растеж при деца и нарушения в белите кръвни клетки.

Магнезий: Основното количество магнезий в тялото се намира в скелета и мускулите. Той играе важна роля в изграждане на костите и в редица обменни процеси. Участва в нервната и мускулна възбудимост, като неговият ефект е противоположен на калциевия. Нисък прием на магнезий се наблюдава при състояния свързани с недоимъчно хранене, повишени потребности (кърмене) и при някои заболявания на червата, които се придружават с нарушено усвояване на минерала. Зърнените храни, ядките и варивата са с богато съдържание на минерала и при ежедневно разнообразно хранене няма риск от настъпване на дефицит на магнезий.

При микроелементите съществува риск от възникване на хранителни дефицити, поради това, че съвременните технологии за преработка на храните водят до значително намаляване на тяхното естествено съдържание – рафиниране, пречистване, смилане. Най-рисково ниски в съвременната диета са желязо, цинк, селен.

Желязо: Изключително важен микроелемент, защото участва в синтеза на хемоглобина и миоглобина и чрез тях транспортира кислорода до клетките. Съставна част е и на редица ензими. При недостатъчен прием на желязо, най-съществените последици за здравето са железният дефицит и желязо-дефицитна анемия. Анемията е състояние, което най-често възниква, когато приемът на желязо е нисък, загубите са високи и/или когато физиологичните потребности са повишени (малки деца на възраст 6-18 месеца, бременни жени, девойки). Най-богати храни на лесно усвоимо желязо са месото, рибата и птиците. За усвояването на желязото роля играе витамин С и затова плодовете и зеленчуците са особено препоръчителни при профилактика на желязо-дефицитната анемия. Храни, които са консумирани във високи количества и потискат желязната усвояемост са: богатите на целулоза храни, соевите продукти, алгинатитеинстантни супи, сладоледи, кремове и пудинги). Нарушава се усвояемостта при прием на някои лекарствени препарати – антибиотици и антиацидни средства. Разнообразното хранене, с достатъчно количество животински храни, плодове и зеленчуци може да осигури достатъчен прием на желязо. По време на бременност потребностите се удвояват и се налага използване на добавки към храненето, съдържащи желязо. Правилното хранене на бременната жена, задължителното кърмене до 4-6 месечна възраст и правилното захранване на кърмачето и малкото дете са съществени моменти в профилактиката на желязо-дефицитната анемия. 

Рецепти

Спагети с гъби и зеленчуци
Брой калории в една порция: 349
Продължава...
 
"Хляб" от моркови
Брой калории в една порция: 106
Продължава...
 
Салата от ряпа
Брой калории на една порция: 110
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?