Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Витамини PDF Печат Е-мейл Save

Витамин D

Референтните стойности за прием на Витамин D са представени като холекалциферол (Витамин D3 ), която е основната форма на витамина:

1 мкг холекалциферол ( Вит. D3 ) = 40 МЕ Витамин D

Витамин Д се образува в кожата на човека под въздействие на слънчева светлина и хората, които регулярно се излагат на слънце за достатъчно дълго време нямат потребности да приемат витамина с храната. Тъй като голяма част от населението не се излага на достатъчно светлина, особено през някои сезони, прием на известни количества витамин Д с храната е необходим. Витамин Д е потенциално токсичен, специално при малките деца. Белези на хипервитаминоза Д в ранна детска възраст са наблюдавани при прием на 45 мкг (1800 МЕ) холекалциферол. Във връзка с това не се препоръчва приемът на повече от 2 чаши дневно прясно мляко, обогатено с витамин Д.

Витамин Е

Референтните стойности за прием на Витамин Е са изразени в a -токоферол еквивалентил

1 a -токоферол еквивалент = 1 мг D-a - токоферол

= 1.1 мг D-a -токоферол ацетат

= 2 мг D-b -токоферол

= 4 мг D- c-токоферол

Витамини от В група

Референтните стойности за прием на тиамин (Витамин В1), рибофлавин (Витамин В2) и ниацин (Витамин РР) са определят на базата на средните енергийни потребности за съответната група.

Терминът ниацин включва двете форми на витамина - никотинова киселина и никотинамид. Използването на ниацин еквиваленти се налага поради синтеза на никотинамид в организма на човека от незаменимата аминокиселина триптофан.

1 Ниацин Еквивалент = 1 мг ниацин

= 60 мг триптофан

Референтните стойности за прием на Витамин В6 са определени на базата на реалния белтъчен прием от нашето население. Определените референтни стойности за прием на Витамин В6 могат да не бъдат достатъчни при висок прием на белтък от някои индивиди (значително над използуваните за база средни стойности за нашето население). Тъй като Витамин В6 и белтъкът се съдържат в едни и същи хранителни продукти, обикновено лицата с висок белтъчен прием получават достатъчно витамин В6 с храната.

Референтните стойности за хранителен прием на повечето витамини остават постоянни в зряла и старческа възраст и при различна интензивност на физически труд. Поради това, при по-нисък енергиен прием техният относителен дял нараства. Изключение правят референтните стойности за хранителен прием на някои витамини от група В, които се определят от съдържанието на енергия и белтъци в храната, свързани с ролята им в тяхната обмяна и образуване в организма – витамин В1, В2, В6 и ниацин. Потребностите от тези витамини са по-високи при висока физическа активност и са по-ниски при стареене в сравнение с тези в зряла възраст, поради разликите в енергийните и белтъчни нужди. 

Рецепти

Истинския борш
Продължава...
 
Пилешко задушено
Калории на една порция от 450 гр. - 700, протеини 28 гр., мазнини 34 гр., въглехидрати 46 гр.
Продължава...
 
Крем супа от тиква
Брой калории в една порция: 123
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?