Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Хранене и бременност PDF Печат Е-мейл Save

Бременната жена се нуждае от повече калций

Потребностите от калций са увеличени още от първите месеци на бременността, когато започва образуването на костите на плода.

Най-добър източник на калций са млякото и млечните продукти, където калцият е в лесно усвоима форма.

Киселото мляко и другите киселомлечни продукти имат специално влияние върху здравето. Те спадат към така наречените “пробиотици”. Пробиотиците са продукти, съдържащи живи микроорганизми, които оказват полезен за здравето ефект. Млечнокиселите бактерии потискат размножението на вредните микроби в червата и така намаляват случаите на чревни разстройства, тяхната продължителност и тежест. Млечнокиселите бактерии подобряват храносмилането, стимулират движението на червата и намаляват запека. Това е особено важно за храненето на бременната жена, при която запекът е сериозен проблем. Млечно киселите бактерии подобряват имунитета, намаляват случаите на свръхчувствителност и алергия към млякото.

Всмукването на калция от зърнените и бобовите храни, от зеленчуците, значително се подобрява, ако за десерт се консумират плодове или натурални плодови сокове, тъй като всмукването на калция се подобрява от плодовите киселини.

Бременната жена се нуждае от повече желязо

Желязото е необходимо, както за бебето, така и за бременната жена. То е съставна част на хемоглобина на еритроцитите, който доставя кислород на всички клетки в организма. По време на бременност количеството на еритроцитите е увеличено поради нарасналите нужди от кислород и съответно потребностите от желязо са повишени.

Богати на лесно усвоимо желязо са черен дроб, сърца, месо и месните продукти, риба.

Много растителни храни са богати на желязо, но то се усвоява значително по-лошо, тъй като някои съединения, намиращи се в растенията потискат всмукването на минерала. Независимо от това, ако диетата съдържа достатъчно храни, добри източници на витамин С и с растителните храни може да се получат нужните количества желязо. Стимулиращо действие има и плодовата захар.

Добри източници на желязо са пълнозърнестият хляб, бобовите храни, овесените ядки, вареното жито, пшеничените зародиши, грахът, спанакът, копривата, лапада, зеленият лук и чесън, повечето ядки, сушените кайсии и сливи, стафидите, шипките, тиквените семки, ряпата, повечето подправки. Ако тези храни се съчетават с богати на витамин С плодове и зеленчуци ще има задоволителен внос на желязо.

Препоръчва се чаят и кафето да не се приемат непосредствено след основното ястие, а между храненията, тъй като съдържащите се в тях фенолни съединения свързват желязото в неусвоима форма.

Препоръчва се взимането на допълнително желязо под формата на хранителни добавки, особено при ниски запаси в началото на бременността.

Бременната жена се нуждае от два пъти повече фолиева киселина

Витаминът фолиева киселина е единственото хранително вещество, при което потребностите на бременната жена са увеличени двойно. Докато при небременни жени те са 200 мкг дневно, през бременността трябва да се приемат поне 400 мкг на ден. Достатъчният прием на фолиева киселина е много важен за раждането на здраво и нормално бебе. Ниският прием на фолиева киселина, особено през първите месеци на бременността може да предизвика нарушения в развитието на нервната система на плода. Ето защо, много важно е да се обърне специално внимание на консумацията на хранителни продукти, богати на този витамин още когато се планира забременяване.

Храни, които са добри източници на фолиева киселина са всички зелени листни зеленчуци като салати, марули, спанак, брюкселско зеле, броколи, зеле, зелен лук, праз лук, както и пълнозърнест хляб, леща, боб, соя, грах, зелен фасул, карфиол, репички, магданоз, джоджен, копър, ядкови плодове (орехи, фъстъци, бадеми), къпини, малини, портокали. Препоръчителни са специалните зърнени храни за закуска ”Corn Flakes”, които са обогатени с фолиева киселина.

Тъй като при кулинарната обработка на хранителните продукти се губят от 30 до 80% от витамина, препоръчва се зеленчуците и плодовете да се консумират по възможност сурови. Трудно е увеличените потребности от фолиева киселина през бременността да бъдат посрещнати само от храната. Ето защо се препоръчва всички жени, които имат намерение да раждат, както и до края на 12-та седмица от бременността да приемат 400 мкг дневно от този витамин като добавка към храната под формата на таблети, дражета и пр. 

Рецепти

Супа от тиквички

Калории за една порция 300 гр. - 83. Протеини 4,5 гр., мазнини 4 гр., въглехидрати 7гр.

Продължава...
 
Супа от праз и картофи
Брой калории в една порция: 157
Продължава...
 
Пуешко филе с круши
Брой калории в една порция: 291
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?