Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Добавки към храната arrow Що е добавка към храната? Изисквания и предназначение
Що е добавка към храната? Изисквания и предназначение PDF Печат Е-мейл Save

Добавките към храната не лекуват

Предназначението на всички добавки към храната е да я обогатяват с полезни за хранителния статус и здравето вещества, да намаляват риска от дефицити в организма, да оказват благоприятен ефект върху органи, системи, функции на организма, да бъдат част от една обща подкрепа на здравето заедно с храната, физическата активност и другите аспекти на здравословния начин на живот.

Добавките към храната не могат да имат за цел да лекуват, те не трябва да са предназначени за третиране на заболявания. Те не могат да имат претенции също, че тяхната употреба води до профилактика на определени заболявания, защото причините за болестите обикновено са комплексни, повече от една и не е възможно като приемаш една храна или една добавка към храната да предотвратиш някое заболяване.

Изключение правят само някои заболявания, свързани строго с дефицита на определени хранителни вещества, например скорбута, който се дължи на тежък дефицит в организма на витамин С. Такива случаи, обаче са редки.

Често обаче на пазара се срещат етикети, особено на билкови добавки към храната, върху които са представени претенции за лечение на какви ли не заболявания, включително рак и спин. Това е абсолютно заблуждаване на консуматорите и тези фирми подлежат на санкциониране от контролните санитарни органи (ХЕИ). Когато човек има заболяване, той трябва да се обърне към лекар, който ще му назначи нужното лечение. Като създават по-добър хранителен статус, влияят благоприятно върху структурата и функциите на различни органи, подобрявайки защитните сили на организма добавките към храната обаче могат да подпомогнат лечението.

Добавките към храната са полезни за здравето

Добавки към храната, съдържащи витамини и минерали предотвратяват дефицита им в организма. Добавки към храната могат да стимулират имунитета и да подкрепят защитата на организма срещу вредни външни въздействия. Те могат да съдържат съставки, които подпомагат по различни механизми детоксикацията (пречистването) на вредните вещества в организма.

Те могат да внасят биологично активни субстанции, които не се считат за хранителни вещества, но нормално се съдържат в храните, например биофлавоноидите.

Биофлавоноидите притежават антиоксидантен ефект и намаляват вредното действие на свободните радикали, които се натрупват в организма при физиологичните процеси и под влияние на вредните фактори на околната среда. Счита се, че по този начин намаляват риска от окисление на мазнините, от развитие на атеросклеротични промени в кръвоносните съдове, съдействат за забавяне и намаляване на дегенеративните процеси, на стареенето.

Добавката към храната може да съдържа субстанции, които подобряват храносмилането, съдействат за регулиране функциите на червата и подобряване на дефекацията (изхождането), за намаляване риска от запек.

Едни добавки могат да тонизират и увеличават бодърстването и концентрацията, да подобряват паметта, други да действат релаксиращо (успокоително) на нервната система и да са подкрепа за спокоен и здрав сън.

Възможностите за благоприятен ефект върху структурите и функциите на организма наистина са широки. Добавките към храната обаче могат само да допринасят за нашето здраве. Пълноценното и здравословно хранене е основният фактор за здраве и дълголетие, за нашата жизненост и работоспособност заедно с другите аспекти на здравословния начин на живот като достатъчна физическа активност, сън, почивка и пр.

Добавките към храната могат да бъдат вредни

За разлика от добавките към храната, чрез хранителните продукти няма риск да се приемат хранителни вещества в количества, които да са вредни за здравето. Изключение прави само прекалената консумация на черен дроб, която може да доведе до многократно по-голям от потребностите прием на витамин А.

Трябва да не се забравя, че добавките към храната обикновено са концентрирани източници на хранителни вещества и други биоактивни субстанции и техният прием не трябва да превишава указаните на етикета количества, които са съобразени с горните граници на безопасен прием. По принцип всяко хранително вещества, прието в големи количества може да има вредно действие върху организма.

Рискове крие и приемът на билкови добавки към храната в големи дози. Наличните биологично активни вещества при предозиране могат да имат вредни за здравето ефекти. Затова, четете внимателно етикетите и не взимайте по-високи количества от тези, които са посочени в тях. Желанието Ви да подобрите здравето си по-бързо може да има обратен ефект. Внимавайте и за предупредителни надписи. Някои от включените вещества могат да имат неблагоприятно действие при хора с определени заболявания, по време на бременност или кърмене при жените, при малки деца. 

Рецепти

Много вкусна есенна салатка от Ина
Продължава...
 
"Хляб" от моркови
Брой калории в една порция: 106
Продължава...
 
Пуешко филе с круши
Брой калории в една порция: 291
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?