Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Добавки към храната arrow Минерали като добавки към храната
Минерали като добавки към храната PDF Печат Е-мейл Save

Противопоказания: Състояния свързани с повишено ниво на калций в серума и урината, хронични бъбречни заболявания, камъни в бъбреците.

Хром - есенциален микроелемент свързан се регулацията на въглехидратната обмяна. Улеснява действието на инсулина и повишава усвояването на глюкоза от клетката. Повишен прием на захари, интензивни физически натоварвания и захарен диабет водят до загуба на значителни количества хром с урината.

Прилага се за нормализиране на нарушения във въглехидратната обмяна и за понижаване на холестерола.

Като добавка към храната хромът се прилага в дневни дози до 200 мкг.

Противопоказания: Препарати на хром, разработени на база бирена мая не се прилагат при лица третирани с препарати, инхибиори на моноаминооксидазата (антидепресанти). Диабетици трябва да използват добавки съдържащи хром само под лекарски контрол.

Флуор - микроелемент, който участва в изграждане на твърдите тъкани - кости и зъби. Предпазва от възникване на зъбен кариес. Подкрепя минерализацията на костите в случаи на патологична деминерализация. Препоръчва се за профилактика на зъбния кариес при малки деца и подрастващи.

Не съществуват референтни стойности за дневен прием на флуор. Безопасната дневна доза за деца е 0.005 мг/кг.

Противопоказания: Добавки към храната съдържащи флуор са противопоказани за деца под шест месечна възраст. Не се дава на лица обитаващи области с високо съдържание на флуор в питейната вода ( над 700 мкг/л).

Желязо - желязото е есенциален микроелемент. То участва в изграждане на хемоглобина в еритроцитите, миоглобина в мускулите и поддържа активността на редица ензими.

Недостигът на желязо води до железен дефицит, който в по-напреднал стадий прераства в желязо-дефицитна анемия.

Добавки съдържащи желязо се прилагат в периоди на интензивен растеж - деца на възраст от шест месеца до четири години, девойки с ранен пубертет, жени в репродуктивна възраст, бременни, вегетарианци.

Като добавки към храната се прилагат в дози 5-50 мг. В добавките се съдържа под формата на железен фумарат, глюконат, оротат, сукцинат, сулфат и др.

Противопоказания: Не се прилагат при лица с обменни нарушения, водещи до прекомерно натрупване на желязото - хемохроматоза, хемосидероза, при стомашно-чревни възпалителни заболявания, кървяща язва, дивертикулози.

Цинк - есенциален микроелемент, съставна част на повече от 200 ензима. Поддържа целостта на клетъчната мембрана. Редица състояния се свързват с цинков дефицит и се повлияват благоприятно от суплементиране. Такива са косопад, диарии, кожни възпаления, загуба на тегло, чести инфекции в резултат на смутена имунна защита, забавено зарастване на рани, нарушения в оплодителната функция при мъже. Умерен недостиг на цинк се проявява със забавен растеж и полово съзряване при мъже, намален апетит, груба кожа, апатия, нарушена вкусова острота. По време на бременност цинковият дефицит може да доведе до забавено развитие и растеж на плода.

Добавки към храната съдържащи цинк компенсират цинковия дефицит и коригират неговите признаци. Прилага се при третиране на анорексия в дози 45 мг. цинков сулфат дневно. Прилагат се в дози 5-50 мг/ден елементен цинк. Като добавка към храната цинкът се среща като глюконат, оротат, сулфат и др.

Токсични ефекти се наблюдават при дневни дози надхвърлящи 200 мг. с прояви на болки в стомаха, гадене, повръщане и диария Продължителен прием на цинк в дози над 50 мг/ден предизвикват недостиг на мед и желязо в организма. 

Рецепти

Плодова Шарлота
Брой калории в една порция: 180. Протеини 8 гр., мазнини 2 гр., въглехидрати 30 гр.
Продължава...
 
Козунак
Изпитана рецепта
Продължава...
 
Крем супа от тиква
Брой калории в една порция: 123
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?