Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Добавки към храната arrow Аминокиселини като добавки към храната
Аминокиселини като добавки към храната PDF Печат Е-мейл Save

ЗАМЕНИМИ АМИНОКИСЕЛИНИ

Аланинът е една от най-простите аминокиселини, която участва в процеса на гликолиза – разграждането на глюкоза и производството на енергия.

Аспарагинът подпомага метаболитните функции на централната и периферна нервна система.

Аспарагиновата киселина е много важна част от ензима, отговорен за преноса на азотсъдържащи аминокиселини в черния дроб, както при синтезата, така и при разграждането на протеините. Последни проучвания показват, че добавките от аспартат и аргинин към храната са полезни при състояния на хронична умора, понижена оплодителна способност на мъжа. Калиевият аспартат подобрява състоянието при различни сърдечни проблеми, повишава издръжливостта и увеличава продукцията на нуклеинови киселини и енергия в клетките. Аспарагиновата киселина е едната от двете главни възбудни аминокиселини в мозъка (другата е глутамин).

Карнитинът играе важна роля при метаболизма на мазнините и понижаването на триглицеридите в кръвта. Той пренася мастните киселини през мембраните на митохондриите, в които се осъществява и продукцията на енергия. Освен това, карнитинът ускорява и процеса на преработка на мазнините от черния дроб. Като предотвратява натрупването на мазнини, тази аминокиселина подпомага загубата на телесна маса и понижава риска от сърдечни увреждания.

Цистеинът е важен прекурсор на глутатиона, един от най-ефективните антиоксиданти в организма на човека. Участва в залавянето на свободните радикали, които се образуват при метаболитните процеси и причиняват различни патологични промени. Счита се, че окислителните процеси и свободните радикали стоят в основата на стареенето, а на това се дължи и ролята на глутатиона за забавяне на този процес. Той предпазва черния дроб, мозъка и червените кръвни телца от увреждащото действие на цигари и алкохол. Цистеинът подпомага профилактиката и лечението на атеросклерозата, сърдечния инфаркт, онкологичните заболявания, възпалителните ставни заболявания. Притежава и регулиращо инсулиновата секреция действие.

Цистинът също има предпазващо черния дроб и нервната система действие спрямо токсичните ефекти на алкохолната злоупотреба и тютюнопушенето. Подпомага зарастването на рани и изгаряния, използва се за втечняване на секрети при някои заболявания (хроничен бронхит, муковисцидоза).

Глутаминовата киселина е предшественик на Гама-аминомаслената киселина – един важен невротрансмитер в централната нервна система. Глутаминовата киселина подпомага калиевия пренос в гръбначната течност и подпомага лечението на умственото изоставане, епилепсията, болестта на Паркинсон, алкохолизма.

Глутаминът е аминокиселина, широко използвана за подобряване функционирането на мозъка. Повишава способността за концентрация, подобрява мисловния процес и настроението. Също може да служи като източник на енергия за клетките и покачва нивото на кръвната захар при състояния на хипогликемия. Добавянето на глутамин към диетата понижава жаждата за алкохол и успешно се използва при лечение от алкохолизъм. Други здравни проблеми, които биха могли да се повлияят благоприятно са: депресия, шизофрения, аутизъм и поведенчески разстройства при деца.

Глутатионът действа като мощен антиоксидант, ключов протектор срещу всички видове замърсители – пестициди, пластмаси, тежки метали, цигарен дим, смог, лекарства и наркотици, разтворители, бои, феноли, нитрати и др. Притежава уникална способност да забавя процеса на стареене. Има имуностимулиращо действие и намалява страничните ефекти на радиационното облъчване, химиотерапията, алкохола.

Глицинът е важен за оптималното функциониране на централната нервна система, простатната жлеза при мъжа, имунитета. Проучванията показват, че глицинът може да се окаже полезен при състояния на повишен мускулен спазъм, в т.ч. мултиплена склероза. Неговите задържащи възбуждението свойства потискат прогресията на епилептичните гърчове, маниакалните епизоди, имат успокояващ ефект, намаляват киселинността на стомашната секреция. В по-високи дози, глицинът може да стимулира отделянето на растежен хормон и зарастването на раните.

Изолевцинът е концентриран в мускулната тъкан. Необходим е за синтезата на хемоглобин и регулира нивото на кръвната захар. Изолевцин, Левцин и Валин се използват успешно от активно спортуващите за възстановяване и увеличаване на мускулната маса. Използват се също и за лечение на травми и чернодробни заболявания.

Орнитинът подобрява функционирането на черния дроб и обезвреждането на токсичните вещества в него. Има имуностимулиращи и регулиращи обмяната на мазнините свойства.

Пролинът благоприятно повлиява състоянието на кожата.

Серинът е необходим за метаболизма на мазнини и мастни киселини, нарастването на мускулната маса и функционирането на имунната система. Подпомага продукцията на антитела (имуноглобулини).

Тауринът е една от аминокиселините с най-високо съдържание в човешкия организъм. Концентриран е предимно в мозъка и сърцето. Притежава потискащ и модулиращ активността на невротрансмитерите ефект и се използва при епилепсия, неврогенно-обусловени тикове и др. Подобрява зрението (функциите на ретината), намалява риска от развитие на катаракта.

Тирозинът е прекурсор на някои невротрансмитери в мозъка, които имат важно значение за развитието на депресивни състояния. От тирозин, в щитовидната жлеза се образува тироксин. Това е хормон, който регулира растежните и метаболитните процеси, състоянието на кожата и централната нервна система.

В заключение, аминокиселинните добавки към храната успешно се използват за оптимизиране биологичната стойност на консумираните белтъчни източници и за подобряване функциите и структурата на ред тъкани и органи в човешкото тяло. 

Рецепти

Ноемврийска супа от тиква и кестени
Продължава...
 
Скумрия на фурна
Калории за една пория - за 200 гр. 730 калории. Протеини 48 гр., мазнини 50 гр., въглехидрати 17 гр.
Продължава...
 
Минестроне – италианска селска супа
Брой калории в една порция: 200
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?