Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Добавки към храната arrow Други биоактивни органични хранителни и нехранителни вещества като добавки към храната
Други биоактивни органични хранителни и нехранителни вещества като добавки към храната PDF Печат Е-мейл Save

КОЕНЗИМ Q

Описание и номенклатура

Коензим Q е естествено намиращ се ензим. Други названия, които се срещат са Коензим Q10 и Убихинон.

Действие

Коензим Q е важен за производството на енергия в клетките. Особено необходим е за работата на сърдечния мускул, който се нуждае от голямо количество енергия за неговата собствена функция. Има антиоксидантно действие - свързва свободните радикали в организма, образувани при окисление на липидите и така ефективно съдейства за предпазване на клетките от тяхното вредно действие.

Употреба

Сърдечно-съдови заболявания

Счита се, че Коензим Q намалява риска от сърдечно-съдови болести във връзка с антиоксидантното му действие. Благоприятен ефект на приложението на Коензим Q е намерено и при приложението му при пациенти със хронична кардиопатия – намаляла е цианозата, аритмиите, отоците.

Рак

Счита се, че Коензим Q има защитен ефект по отношение на някои видове рак. Има клинични данни, които показват, че Коензим Q може да бъде полезен при лечението на ракови процеси.

Други здравни проблеми

Установено е, че Коензим Q има благоприятен ефект при възпалителни процеси на венците.

Съществуват претенции, че Коензим Q подобрява енергийното ниво, намалява симптомите на менопаузата, подобрява имунитета, намалява кръвното налягане и подпомага отслабването, но има ограничени доказателства за тези твърдения.

Противопоказания

Коензим Q не трябва да се взима от лица със сърдечно-съдови заболявания без медицински контрол.

Странични ефекти

Има съобщения само за единични случаи за средно изразено гадене.

Дози

Като добавка към храната се използват 15-60 мг Коензим Q за единична доза.

ХОЛИН И ЛЕЦИТИН

Описание и номенклатура

Холинът представлява амин, който е широко разпространен в растенията и животните. Той може да бъде представен в храните като свободен холин, под формата на фосфатидилхолин (лецитин) и сфингомиелин. В миналото холинът се е считал за витамин от В група.

Потребности на човека от холин

Въпреки че по-голяма част от дневните хранителни потребности на човека от холин могат да бъдат синтезирани в организма, през последните години се натрупват все повече доказателства, че известна част трябва да бъде доставена от хранителни източници. Тоталният прием на холин, като свободен холин и този в холин-съдържащите съединения, е около 300-1000 мг дневно. 

Рецепти

Табуле (ливанска салата)
Брой калории на една порция: 210
Продължава...
 
Кейк круша – шоколад
Брой калории в една порция: 280
Продължава...
 
Пилешко с къри
Брой калории в една порция: 170
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?