Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало
Хранене и сърдечно-съдови заболявания PDF Печат Е-мейл Save

Растителните разтворими влакнини (пектин), може също да намаляват общия холестерол в кръвта. Пектинът намалява и увеличените нива на “лошия холестерол” и на триглицеридите, без да намалява нивото на полезния холестерол в липопротеините с висока плътност.

Растителните храни (зеленчуци, плодове, зърнени и бобови храни, ядки) съдържат много вещества с антиоксидантно действие, които защитават мастните киселини в клетъчните мембрани от окисление в организма и по този начин намаляват риска от атеросклеротични изменения на съдовете. Такива антиоксиданти са витамин Е, витамин С, каротини, флавоноиди и други полифенолни съединения. Ето защо вегетарианците обикновено са с по-ниски нива на общия и “лошия” холестерол, както и с по-високи стойности на “добрия” холестерол в сравнение с хора, консумиращи месо. Заболеваемостта и смъртността от сърдечно-съдови заболявания при вегетарианците са по-малки.

Затлъстяването и диабетът често са причина за повишаване на общия и “лошия” холестерол, на триглицеридите в кръвта. Храненето играе важна роля при развитието на тези заболявания. Даже умерено намаляване на теглото може да понижи увеличените стойности на холестерола и триглицеридите.

Злоупотребата с алкохол намалява нивото на “добрия” холестерол в кръвта.

Холестеролът в консумираната храна, когато е в умерено количество (200-300 мг дневно) повлиява в минимална степен нивото на холестерола в кръвта, тъй като потиска синтеза му в организма. Високият прием на холестерол обаче води до повишаване на общия и “лошия” холестерол в кръвта, особено когато вече има нарушения в обмяната на холестерола.

Хранителни фактори, повлияващи риска от високо кръвното налягане

Кръвното налягане съответства на силата, която циркулиращата кръв оказва върху артериалните стени. Кръвното налягане се характеризира с две стойности – максимална (при свито сърце), наречено систолично налягане и минимална стойност (при отпуснато сърце), наречено диастолично налягане. Колкото по-трудно преминава кръвта през кръвоносните съдове, толкова по-големи ще бъдат стойностите на систоличното и диастоличното кръвно налягане и толкова по-голямо ще бъде натоварването на сърцето. Многократно измервано повишено или трайно повишение на кръвното налягане над 160/95 означава, че вие имате високо кръвно налягане или хипертония.

Факторите, свързани с храненето, които увеличават вероятността даден човек да развие високо кръвно налягане са следните:

Рискови фактори са и наследствената обремененост, полът (мъжете са по-чувствителни), възрастта (рискът се увеличава с напредване на възрастта) и заседнал начин на живот.

Високото кръвно налягане често няма симптоми и много хора, в продължение на години без да знаят имат високо кръвно налягане. Ето защо, то е толкова опасно.

Затлъстяването е силно свързано с високото кръвно налягане и мозъчния инсулт, особено при по-млади хора. Установено е, че хората с централно затлъстяване (натрупване на мастна тъкан в областта на корема) са с по-висок риск от хипертония. Съотношението на размерите талия/ханш (при жени над 0.84, при мъже над 0.95) са пряко свързани с хипертоничната болест, нарушената мастна обмяна, диабета и увеличената смъртност от исхемична болест на сърцето.

Критерий за оценка на натрупваните тлъстини в областта на корема е обиколката на талията. Нормата при жените е до 80 см, а при мъжете – до 94 см. Степента на натрупване на коремни тлъстини се определя в 2 нива и нивото на натрупаните коремни мазнини определя риска от сърдечно-съдово заболявания:

Мъже

1 ниво натрупване на коремни тлъстини – талия 94-101 см

2 ниво натрупване на коремни тлъстини – талия 102 см и повече

Жени

1 ниво натрупване на коремни тлъстини – талия 80-87 см

2 ниво натрупване на коремни тлъстини – талия 88 см и повече 

Рецепти

Салата от леща
Брой калории в една порция: 170
Продължава...
 
Супа от тиквички

Калории за една порция 300 гр. - 83. Протеини 4,5 гр., мазнини 4 гр., въглехидрати 7гр.

Продължава...
 
Супа от спанак
Брой калории в една порция: 82
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?