Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало
Анорексия и булимия PDF Печат Е-мейл Save

През по-острата фаза може да има усложнения от страна на стомашно-чревния тракт, включително намаляване на движението на червата до така наречените “атонични черва”, което може да предизвика паралитичен илеус (запушване на червата). Нарушенията на електролитния баланс могат да се проявят със силно намаляване на калия в кръвта, което да доведе до сърдечна аритмия, мускулна слабост.

Анорексията и булимията са сериозни заболявания, които трябва да се лекуват.

Лечението често е трудно и продължително, изисква включването на психиатър или клиничен психолог, на диетолог, съдействието на други специалисти, в зависимост от настъпилите нарушения. Колкото по-скоро започне лечението, толкова по-бързо и успешно ще бъде то.

Обикновено в началото болните от анорексия не съзнават, че имат нарушение в хранителното поведение и поднормено тегло и се налага тяхното семейство, приятели или семейният лекар да поемат инициативата за лечението им. При булимията съзнанието за болестност е по-често срещано, но чувството на срам и неудобство кара болните да крият проблемите си.

Лечението на анорексията и булимията варира в зависимост от индивидуалните обстоятелства. То е насочено към възстановяване на нормалното хранително поведение и нормалното телесно тегло, към преодоляване на настъпилите психически и физически нарушения.

Най-ефективното лечение на анорексията и булимията представлява специфична форма на психотерапия, наречена “когнитивна поведенческа терапия”. Лечението има за цел да повлияе не само на нарушението в хранителното поведение, но и изключителното фиксиране на вниманието към телесното тегло и форми, което е основната психопатология.

Психологичното лечение за около 5-6 месеца обикновено води, при около две трети от пациентите, до пълно и дълготрайно преодоляване на проблема. Груповата терапия дава често по-добри резултати от индивидуалната. Родителите могат също да играят важна роля за подпомагане преодоляването на негативното самовъзприемане на болния.

При анорексия прилагането на някои психотерапевтични лекарства може да бъде изключително полезно, но то трябва да става по лекарско предписание и под медицински контрол.

Лекарствата, които потискат апетита нямат положително действие при булимията Взимането на антидепресивни лекарства може ефективно да намали пристъпите на неконтролиран глад. Нуждата от антидепресанти, вида, дозата и продължителността на тяхното приложение трябва да бъдат решени от специалист психиатър.

Необходими са консултации с диетолог за постепенно нормализиране на храненето и телесното тегло.

При настъпили усложнения е наложително спешното им лечение, което в зависимост от тежестта им може да бъде амбулаторно (домашно) или болнично. 

Анкета

Каква вода пиете?