Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Антиоксидантите PDF Печат Е-мейл Save

Всичките тези антиоксиданти се намират в хранителните продукти. Ето защо храненето е основен фактор в създаването на добра защита срещу окислителното действие на свободните радикали и другите реактивни кислородни съединения, за намаляването на процесите на стареене, и за понижаването на риска от основните съвременни “убийци” на човека – сърдечният инфаркт, мозъчният инсулт и раковите заболявания.

Колкото по-богата е храната на витамин С, Е, каротини, коензим Q, биофлавоноиди и на минералите селен и цинк, толкова по-устойчив е организмът ни срещу опасните кислородни съединения. Многобройни проучвания показаха силна връзка между консумацията на определени хранителни продукти, богати източници на антиоксидантни вещества и заболеваемостта и смъртността от сърдечно-съдови и ракови заболявания. Особено голямо е значението на зеленчуците и плодовете, които са основните източници на антиоксиданти.

Храни, полезни за нашата антиоксидантна защита

И така кои са полезните храни, богати на антиоксидантни вещества?

  • Моркови, домати, салати, марули, спанак, лапад, киселец, магданоз, зелен лук и чесън, кайсии, тиква – богати са на каротини, (зеленчуците, спанакът и броколи са богати също на коензим Q).
  • Портокали, грейпфрут, лимони, киви, червени и зелени чушки, ягоди, малини, чай и мармалад от шипки, броколи - богати са на витамин С.
  • Слънчогледово олио, зехтин, орехи, бадеми, лешници – богати на витамин Е.
  • Месо (постно), риба и други морски продукти, пълнозърнест (черен) хляб, боб, леща, соя – богати са на цинк, селен, коензим Q.
  • Червено вино, черно грозде, боровинки, къпини, лук, зелен и черен чай, какао, кафе, ябълки – богати на биофлавоноиди и други полифенолни антиоксиданти.

Необходимо е да изяждате ежедневно минимум по 400 грама плодове и зеленчуци, за да може те да оказват предпазно действие по отношение развитието на сърдечно-съдовите и раковите заболявания. Разбира се, най-полезно е те да бъдат сурови, тъй като при консервирането и готвенето се губи голяма част от витамините. Същото се отнася и за растителните масла – те са много по-полезни при използването им като салатни мазнини. С месото трябва да се внимава, то не бива да се консумира в големи количества, не повече от 3 пъти в седмица и трябва да е постно. Наред с полезните минерали с антиоксидантно действие и други необходими хранителни вещества, месото съдържа мазнини, богати на наситени мастни киселини, които увеличават нивото на холестерола в кръвта и риска за развитие на атеросклероза.

Витамините и минералите на хапчета - за или против?

Ако спазвате диета за намаляване на теглото или специфичен диетичен режим като част от лечението на определено заболяване, ако сте изложени на въздействието на високи нива вредни вещества в околната среда, ако се подлагате на прекомерни физически натоварвания, тогава е трудно да си осигурите хранене, достатъчно богато на антиоксиданти. В такива случаи е препоръчително да подпомагаме организма си като взимаме допълнително като добавка към храната антиоксидантни витамини, минерални вещества и други вещества във формата на таблети, капсули или сироп. Така значително ще увеличим възможностите си за защита срещу вредните свободни радикали. Химическият състав на синтетичните витамини и минерали е същият като в натуралните хранителни продукти, биологичното им действие е същото. Трябва обаче да се внимава да не се предозират – всичко полезно, когато се взима в много големи количества може да има вреден ефект. Следвайте указанията на опаковките. 

Анкета

Каква вода пиете?