Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Билки arrow Билки - част трета
Билки - част трета PDF Печат Е-мейл Save

 

ЛАЙКА (Matricalia recutita, chamomille)

Използвани части от растението: Тревисто растение чиито свежи и сушени цветове се използват за външно и вътрешно приложение.

Основни биологично-активни съставки: 1-2% етерични масла - алфа бисаболол, алфа бисаболол-оксид А и В и матрицин, флавоноиди - апигенин, лутеин и кверцитин. Здравни ефекти: спазмолитичен и противовъзпалителен ефект. Оказва благоприятно въздействие при чревни колики, диарии, гастрит, дразним колон, болестта на Crown, улцерозен колит. Външно се прилага при пародонтоза за промиване на венците и подпомага заздравяването на рани.

Приложение: приема се под формата на чай - 2-3 чаши дневно, като капсули, 1-2 капсули х 300-400 - 3 пъти дневно и в състава на унгвенти и кремове за мазане.

Странични ефекти: В редки случаи - алергични реакции с обриви на кожата и/или бронхоспазъм.

 

ЛЕВЗЕЯ (Rhaponticum carthamoides (Willd), Leuzea carthamoides)

Използвани части от растението: корените и плодовете на растението се използват в лечебната и профилактична практика като адаптогенно средство, за тонизиране централната нервна система, при физическа и умствена преумора, смущения в половата функция и хроничен алкохолизъм.

Основни биологично-активни съставки: екдистерони, алкалоиди, аскорбинова и фолиева киселина, каротин, инулин, етерично масло, тритерпентинови сапонини и флавоноиди (рутин).

Здравни ефекти: екдистероните имат доказан адаптогенен и анаболен ефект, снижават съдържанието на холестерол в кръвта и имат леко понижаващо кръвното налягане действие, съдоразширяващ ефект стимулират образуването на хемоглобин в червените кръвни клетки.

Приложение: под формата на таблетки от 5 мг се препоръчват 1 до 5 таблетки дневно. Спиртно-водни екстракти от левзея се добавят към някои храни ((мед)), като се препоръчва приложение в дози 1 чаена лъжичка (7 г) дневно при здрави индивиди и по 2 чаени лъжички на ден за по-бързо възстановяване след заболявания, при работа свързана с екстремни физически и психически натоварвания.

Странични ефекти: Левзеята е ниско токсична. Не се съобщават неблагоприятни странични действия. С оглед на наличието на екдистерони, да не се прилага при жени, по време на бременност и кърмене.

  

Рецепти

Салата от леща
Брой калории в една порция: 170
Продължава...
 
Пилешко задушено
Калории на една порция от 450 гр. - 700, протеини 28 гр., мазнини 34 гр., въглехидрати 46 гр.
Продължава...
 
Лимонов мус
Брой калории в една порция: 106
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?