Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Билки arrow Билки - част трета
Билки - част трета PDF Печат Е-мейл Save

 

КОПРИВА (Urtiva dioica L.)

Основни представители: обикновена коприва (Urtiva dioica), Urtica urens L.– малка коприва; има и друг вид коприва - бяла мъртва коприва ( Lamium album), но тя е от друго ботаническо семейство.

Използвани части от растението: листата.

Основни биологично-активни съставки: флавоноиди (изокверцетин, рутин), витамин С, витамин К, каротини, тритерпени и стероли (вкл. Ситостерол), силиций и калиеви соли, танини, хлорофил, белтък, влакнини. Съдържанието на глюкокинини, които са отговорни за “антидиабетичната” активност все още подлежи на задълбочено обсъждане. Власинките съдържат специално амини като хистамин, серотонин, холин и др.

Здравни ефекти:

Биологичен ефект: астрингентно действие (уплътнява тъканите и намалява секрециите), диуретичен ефект, тонизира и намалява кръвното налягане.

Приложение при заболявания: Копривата е една от най-използваните билки. Тя се прилага за общо тонизиране на организма и за общо детоксикиране. Може да бъде полезна в някои случаи на ревматизъм и артрит. Показала е благоприятно действие при всички разновидности на екземата, особено ако е “нервна екзема”. Използва се за намаляване на кръвотечения от носа и за намаляване на симптомите, когато има кървене от някакъв орган, например при маточни кръвотечения, хемороиди. Употребява се при възпаления на пикочните пътища, за профилактика и третиране при песъчинки в бъбреците, при диария, хронични заболявания на правото и дебелото черво. Установен е благоприятен ефект при хипертрофия (увеличение) на простатата и аденом на простатата.

Странични ефекти: при изсушаване и сготвяне на копривата, действието на хистамина във власинките се елиминира и копривата става напълно безопасна.

Приложение: влиза в състава на готови билкови продукти като прах от изсушените листа, течен или сух екстракт, тинктури; билкови чайове - запарка, приготвена от 2-3 чаени лъжички изсушени нарязани листа се заливат с 1 чаша вряла вода, престоява 10-15 минути, изпива се на три пъти през деня.

 

КОРИАНДЪР (Coriandrum sativum L.)

Основни представители: Coriandrum sativum L. Vulgare, Coriandrum sativum L. Macocarpum.

Използвани части от растението: изсушени плодове.

Основни биологично-активни съставки: етерично масло, минимум 0.5%.

Здравни ефекти:

Биологичен ефект: стимулира апетита и храносмилането, спазмолитично действие (успокоява спазми на стомаха и червата), газогонно действие (намалява образуването на газове в червата и съдейства за отделянето им), слабо антибактериално действие.

Приложение при заболявания: загуба на апетит, при стомашно-чревни оплаквания за намаляване на газове в червата, колики и диария.

Приложение: влиза в състава на готови билкови продукти като прах от стритите семена и сух екстракт; билкови чайове - запарка, приготвена от 1 чаена лъжичка счукани плодчета в 1 чаена чаша вода, която се изпива в продължение на 1 ден. Средна дневна доза – 3 грама.

Противопоказания: не са известни.

 

ЛАВАНДУЛА (Lavandula officinalis)

Използвани части от растението: Растение, чиито цветове се използват за добиване на етерични масла.

Основни биологично-активни съставки: Биологично активното действие се дължи на алкохола линалол.

Здравни ефекти: Оказва благоприятен ефект при сърцебиене, безсъние, смущения в храносмилането.

Приложение: Прилага се под формата на чай - 1-2 чаени лъжички (5-10 грама) се запарват в 250 мл вряла вода. Пият се по три чаши дневно. Като тинктура се прилага 1/2 - 3/4 чаени лъжички три пъти дневно.

Странични ефекти: При неколкократно надхвърляне на препоръчаните количества се появява сънливост, а в още по-високо количество - гадене.

Противопоказания: Няма противопоказания за приложение. 

Рецепти

Козунак
Изпитана рецепта
Продължава...
 
Лимонов мус
Брой калории в една порция: 106
Продължава...
 
Крем супа от карфиол
Брой калории в една порция: 127
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?